Οριστικό: Κλειστές αύριο οι τράπεζες και επιβολή capital controls

newego_LARGE_t_1101_54055911

Την επιβολή capital controls στις τράπεζες από αύριο αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών
Στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να παραμείνει αμετάβλητο, στα επίπεδα της Παρασκευής, ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν και έπειτα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και ταυτόχρονα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και αναμένεται να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει εντός ολίγου.
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Τέλος, αναμένεται  η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει και το όριο αναλήψεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας ήταν το ανώτατο όριο αναλήψεων στα 150 ευρώ.
Τι σημαίνει capital controls;
Τα capital controls είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες. Πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.
Η απόφαση λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας. Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν.
Τα capital controls επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μπροστά σε ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων. Για να επιβληθούν οι περιορισμοί θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.  Η επιβολή capital controls προβλέπει κλείσιμο των τραπεζών για κάποιες ημέρες, προκειμένου να κοπάσει ο πανικός.
πηγή: youpress.gr
thumbnail
About The Author

0 comments