Βομβαρδισμός…αποκαλύψεων: «Φως» Ακιντζί στα «άδυτα» των συνομιλιών, διαψεύδει τα περισσότερα η Λευκωσία

Βομβαρδισμός…αποκαλύψεων: «Φως» Ακιντζί στα «άδυτα» των συνομιλιών, διαψεύδει τα περισσότερα η Λευκωσία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Κερύνειας και οργανωμένων συνόλων Κερύνειας. Φωτογραφία Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με απορία και προβληματισμό παρακολουθεί η Λευκωσία τη συνεχή τάση του Μουσταφά Ακιντζί να αποκαλύπτει συζητήσεις που γίνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως κάποια από εκείνα που δημοσιοποιεί ο Ακιντζί είτε δεν τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε είναι οι θέσεις του.

Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι οι αναφορές Ακιντζι, κυρίως εκείνες που ενοχλούν στις ελεύθερες περιοχές, ευνοούν τον ίδιο στο δικό του εσωτερικό μέτωπο ενώ παράλληλα προκαλεί καυγάδες στην ελληνική πλευρά. Τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί στα τουρκικά ΜΜΕ μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
Πρώτο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε σε δηλώσεις του πως στις συνομιλίες συζητείται η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» για «το νέο κράτος» στην Κύπρο. Η αναφορά αυτή έγινε στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια που έγιναν για την επέτειο της εισβολής. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο «Φ» ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί σημειώνοντας πως είναι νωρίς για αυτό το ζήτημα.
Δεύτερο, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σημειώνεται συναφώς πως το θέμα αυτό προώθησε η Άγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας και τη μεσολάβηση της Αθήνας. Είναι σαφές πάντως, ανεξάρτητα εάν τούτο έχει συμφωνηθεί ή όχι, πως έρευνες δεν γίνονται.
Τρίτο, ανέφερε πως την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το τ/κ κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί, όπως είπε, τη δική του ( εσωτερική) ιθαγένεια.
Τέταρτο, οι Τ/Κ και οι Ε/κ θα εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους .
Πέμπτο, οι Ε/κ που θα εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι Τ/Κ που θα εγκατασταθούν στο ελληνοκυπριακό, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, ωστόσο, όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Κατά τον Ακιντζί αυτό πρέπει να γίνει για «να μην ανατρέψουν οι Ελληνοκύπριοι , που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα».
Έκτο, ο περιορισμός που συζητήθηκε, είπε, αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία για να μην ανατραπεί τις ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ, θα πρέπει, όπως ανέφερε, να περάσει από την κοινοβουλευτική έγκριση όλων των κρατών μελών και θα πρέπει να καταστεί «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ.
Έβδομο, η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ θα κατανεμηθεί είτε 50% – 50%, είτε 40( Τ/Κ) – 60%( Ε/Κ). Όγδοο, δε συζητήθηκε ακόμα το θέμα των ημερών που θα κηρυχθούν ως «εθνικές» ημέρες του ομοσπονδιακού κράτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ”, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το Μάιο συζητούνται όλα τα θέματα, εκτός του θέματος των εγγυήσεων και του εδαφικού.
Σήμερα, θα τα πουν οι δυο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ναμί για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί τη Δευτέρα.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ MARSHALL FUND ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
ΓΙΑ εργασία που έχει κάνει στο θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις δύο σχετικές εκθέσεις ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο Michael Leigh της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης “German Marshall Fund” που βρίσκεται στην Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων.
Ο κ. Leigh, Βρετανός την καταγωγή, έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Διεύρυνσης στην Ε.Ε. ενώ κατά την επίσκεψη Ακιντζί στις Βρυξέλλες, του παρέθεσε πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένους. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση του “προεδρικού” αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα κατεχόμενα και ο κ. Ακιντζί του εξέφρασε την άποψη ότι στη βάση των κοινών οφελημάτων για όλες τις πλευρές που θα προκύψουν από τις νέες ευκαιρίες της λύσης που θα βρεθεί στο Κυπριακό, θα μπορέσει να γίνει πιο ασφαλής και αποδοτική η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο.
ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ: Ο ρόλος της Κύπρου και πρωτοβουλίες Ε.Ε. – Ταξίδι-αστραπή της Υπάτης Εκπροσώπου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ θέματα αλλά και πρωτοβουλίες Λευκωσίας και Ε.Ε, θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στην ατζέντα και η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να κληθούν χωριστά για να ενημερώσουν για τις θέσεις τους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων. Η κα Μογκερίνι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.
Όπως αναφέρεται, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η Ενεργειακή Διπλωματία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τον κ. Κασουλίδη στις εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει των ευρύτερων προσπαθειών και εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη εμπίπτει στο πλαίσιο των επαφών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα γίνει, επίσης, δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, ακολούθως, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ακόμα, θα έχει συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας.
* Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι η κ. Μογκερίνι θα συναντηθεί και με τον Ακιντζί.

0 σχόλια