«Κλείδωσε» η συμφωνία - Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες


REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
Σε συμφωνία κατέληξαν οι μαραθώνιες συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
«Επετεύχθη συμφωνία. Απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες συζητούνται» είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς, που ξεκίνησαν χθες στις 10.00 το πρωί, συνεχίστηκαν στη διάρκεια όλης της νύχτας και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 8.30 π.μ. σήμερα.
Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανενα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς
Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αυξάνονταν οι δηλώσεις -κυρίως από το Βερολίνο- για μία «συμφωνία -γέφυρα», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανουσά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ναυτεμπορική
thumbnail
About The Author

0 comments