Κιμ Γιονγκ-Ουν: Τα πυρηνικά όπλα, και όχι οι συζητήσεις, οδήγησαν στην έξοδο από τη κρίση

Kim Jong-Un: Ce sont les armes nucléaires, et non la discussion, qui ont permis la sortie de crise
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν διαβεβαίωσε την Παρασκευή 28 Αυγούστου ότι τα πυρηνικά όπλα και όχι οι διαπραγματεύσεις επέτρεψαν την ολοκλήρωση με τη Σεούλ μιας «ιστορικής» συμφωνίας για να τερματιστεί μια στρατιωτική ένταση πρόσωπο με πρόσωπο.
Réseau international (Γαλλία)
Το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα στις δύο Κορέες είναι ένα σαφές σημάδι ότι η Κορέα (ολόκληρη η χερσόνησος), η οποία ήταν ένα όπλο που δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαχείριση της περιοχής, ανακτήθηκε από την Κίνα εναντίον του δημιουργού της.  

Η ακύρωση των κοινών ασκήσεων των στρατών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στρατούς είναι μια πρεμιέρα που δεν έχει σχολιαστεί, και υπάρχει λόγος.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματικά φοβήθηκαν, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με την Κίνα. Ακριβώς όπως ενώθηκε το Βιετνάμ που είχε χωριστεί στα δύο, η Κορέα θα γίνει μια μόνο και ίδια χώρα, σημαίνοντας το τέλος ενός από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή για πάνω από 60 χρόνια. 

***

Ο νεαρός ηγέτης, ο οποίος προήδρευσε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι ήταν χάρη στη Βόρεια Κορέα που επετεύχθη αυτή η συμφωνία, η οποία ξαναέβαλε τα δυο αντίπαλα κράτη στην πορεία «της συμφιλίωσης και της εμπιστοσύνης» ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Παρασκευή.
Η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε στο συνοριακό χωριό Panmunjom, όπου υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός του 1950-1953 πολέμου, επέτρεψε την αποκλιμάκωση καθώς οι δύο χώρες φαίνονταν στα πρόθυρα της σύγκρουσης.

Η Σεούλ έχει σιγήσει τα ηχεία που μετέδιδαν σε πλήρες όγκο μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα. Το Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε τη λύπη του για την έκρηξη ναρκών που έχουν ακρωτηριάσει δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας στις αρχές Αυγούστου. Το κείμενο ενθαρρύνει επίσης τις δύο χώρες στο διάλογο.
Αλλά ο Kim Jong-Un τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα του θα συζητήσει τρόπους για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο, είπε, ούτως ή άλλως αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ειρήνη. Η συμφωνία του Panmunjom «δεν επετεύχθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά χάρη στη γιγάντια στρατιωτική δύναμη (μας), και την αμυντική πυρηνική αποτροπή (μας)», δήλωσε.

Η «υπ 'αριθμόν ένα προτεραιότητα» είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας, συνέχισε ο Κιμ Γιονγκ-ουν. Παρ 'όλα αυτά, εκτίμησε ότι η συμβιβαστική συμφωνία αντιπροσωπεύει «μια αποφασιστική ιστορική ευκαιρία» που μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.

Τεχνικά, οι δύο Κορέες είναι σε σύγκρουση εδώ και 65 χρόνια επειδή ο πόλεμος τελείωσε με μια απλή κατάπαυση του πυρός που δεν έχει επισημοποιηθεί με συνθήκη ειρήνης.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά.

thumbnail
About The Author

0 comments