Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά... (βίντεο)

Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά (βίντεο)


Η πλατφόρμα «πες όχι στο ρατσισμό και τον εθνικισμό» (DurDe Platformu), που δρα στην Κωνσταντινούπολη, και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, την Ιστικλάλ Τσαντεσί, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955.

Ο εκπρόσωπος της ΟΙΟΜΚΩ Δημήτρης Φραντζής χαρακτήρισε την εκδήλωση μνήμης ως «μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, τους Αρμενίους, τους Εβραίους και τους Ασσυρίους που στοχοποιούνταν επί δεκαετίες και καταπατούνταν τα δικαιώματά τους».
Η Γκιοντζά Σαχίν ανέγνωσε την ανακοίνωση της πλατφόρμας DurDe. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών έγιναν οργανωμένες επιθέσεις και λεηλασίες, κυρίως εναντίον των Ελλήνων αλλά και μελών άλλων μειονοτήτων, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.
«Στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων σκοτώθηκαν 15 άτομα, 300 τραυματίστηκαν, ενώ 400 γυναίκες βιάστηκαν. Καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία. Από τα σπίτια και καταστήματα που καταστράφηκαν το 59% ανήκε σε Έλληνες, το 17% σε Αρμενίους και το 12% σε Εβραίους» είπε η Σαχίν.
«Ακολούθησε ένα κύμα φυγής, το οποίο ήταν ένα βήμα προς την πραγμάτωση της εθνοκάθαρσης, που αποτελεί μια μαύρη σελίδα της ιστορίας μας».


Η εκδήλωση αλληλεγγύης στο Πέραν όπως μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση
Ακολούθησε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο, με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτεβελή, το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Στην ομιλία του, στην αίθουσα Τζεζαΐρ όπου έγινε η προβολή, ο πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ Νίκος Ουζούνογλου, που ζει στην Αθήνα, τόνισε ότι είκοσι χρόνια μετά από τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών, ήταν αδύνατον για τον ίδιο να παραμείνει στην Πόλη και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Ο δρ Νίκος Ουζούνογλου (πρώτος από δεξιά) στην εκδήλωση
Επίσης ανέφερε ότι οι περιπέτειες των Ελλήνων δεν σταμάτησαν το 1955 αλλά συνεχίστηκαν το 1964-66, οπότε με τις απελάσεις ο ελληνικός πληθυσμός της Πόλης έπεσε από τις 90.000 στις 30.000.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι μια απλή συγνώμη δεν είναι αρκετή για τα θύματα αυτής της πολιτικής και ότι περιμένουν από το κράτος να επιλύσει προβλήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Τα προβλήματα αυτά, όπως τα είχε εξηγήσει και σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr,σχετίζονται με την απόδοση περιουσιών, υπηκοότητας, μπλε κάρτας, επίλυση θεμάτων παιδείας, των προβλημάτων της περιουσίας των Ιδρυμάτων κ.ά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο καθηγητής Σαμίμ Άκγιονούλ (μέσω Skype) και ο δημοσιογράφος Ριτβάν Ακάρ.


thumbnail
About The Author

0 comments