Νέα βόμβα Περιστέρη: Παραγγελία του Μ. Αλέξανδρου ο τάφος της Αμφίπολης για τον Ηφαιστίωνα – Ελληνικό το μνημείο κι όχι ρωμαϊκό. Βίντεο με τις δηλώσεις...

tafos-amfipoli-ifaistionas

Σε σημαντικές ανακοινώσεις για την κατασκευή του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, προχώρησε η αρμόδια αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο Μνημείο. Όπως αποκάλυψε η επικεφαλής των ανασκαφών, σε τέσσερα σημεία στον τάφο βρέθηκε η υπογραφή του αδελφικού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, γεγονός που καταρχάς αποδεικνύει, ότι είναι ελληνικό και όχι ρωμαϊκό. 

peristeriΗ αρχαιολόγος έκανε λόγο αναλυτικά για την κεραμική που βρέθηκε στο μνημείο και επιμένει ότι δεν χρονολογείται στην ρωμαϊκή εποχή, αλλά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. 

Η εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» πραγματοποιήθηκε Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

 Διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.

 Παρουσιάζοντας την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλης Λεφαντζής, αποκάλυψαν ότι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι ότι το μνημείο ήταν παραγγελία του Μέγα Αλεξάνδρου.... 

Παρουσιάζοντας την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλης Λεφαντζής, αποκάλυψαν ότι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι ότι το μνημείο ήταν παραγγελία του Μέγα Αλεξάνδρου.... 

''Ο Μεγαλέξανδρος είχε παραγγείλει την κατασκευή του στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, προς τιμήν του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα, λέει η Περιστέρη... ''





Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Περιστέρη στις «τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου». 
Σε αυτές αναγράφεται η λέξη «παρέλαβον» και φέρουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Πάντως, δεν διευκρινίστηκε αν στο μνημείο είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας. 
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ιστορικοί και αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και εμφάνισε πυρετό και ύστερα από 7 ημέρες πέθανε σε ηλικία 31 ετών στα Εκβάτανα (η σημερινή πόλη Χαμαντάν του Ιράν).  

Μετά το θάνατο του το σώμα του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, όπου και προς τιμή του κατασκευάστηκε μια μεγαλειώδης νεκρική πυρά. Όπως διευκρίνισε η αρχαιολόγος, προχωρώντας προς το εσωτερικό του τάφου, στάθηκε δύσκολο «να έχουμε την εικόνα του κυρίως θαλάμου», σημειώνοντας πως η κιβωτιόσχημη θήκη που βρέθηκε στον τελευταίο θάλαμο, είχε θέση για δύο νεκρούς, με ενταφιασμό και με καύση (τεφροδόχο). 




Σημείωσε ακόμη, ότι βρέθηκαν θησαυροί, γυάλινα ελάσματα που μπορεί να προέρχονται από ξύλινο φέρετρο και χρυσά πλακίδια που ενδέχεται να αναπαριστούν νίκες. Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσίασε μέρος της ζωγραφιστού επιστυλίου, που ήταν τοποθετημένο στον τάφο της Αμφίπολης, το οποίο δείχνει έναν Μακεδόνα ιππέα, σε σκηνή μάχης και ακριβώς δίπλα απεικονίζεται μία υπερμεγέθης λεοντοκεφαλή, σαν αυτή που είχε στο κράνος του ο Μέγας Αλέξανδρος.
 Σε άλλο σημείο φαίνονται δύο υδρίες και μία Σφίγγα σαν αυτή που είναι γλυπτή στην είσοδο του τάφου που τις φυλάει. 

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα.... 

πηγή
thumbnail
About The Author

0 comments