Βρέθηκαν οστά, αρχίζει η ταυτοποίηση των καταδρομέων του μοιραίου Noratlas

Βρέθηκαν οστά, αρχίζει η ταυτοποίηση των καταδρομέων του μοιραίου Noratlas
Τα ταμπελάκια στο σημείο της ανασκαφής για το Noratlas υποδεικνύουν την ύπαρξη ευρημάτων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δύο μήνες μετά την έναρξη των ανασκαφών για τον εντοπισμό του κουφαριού του μοιραίου Noratlas, το οποίο τον Ιούλιο του 1974 καταρρίφθηκε από την Εθνική Φρουρά, επαληθεύονται οι αρχικές εκτιμήσεις όχι μόνο για το χώρο ταφής του αεροσκάφους αλλά και για την ύπαρξη λειψάνων σε αυτό. Ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, επισκέφθηκε σήμερα τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και συνομιλώντας με δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών.

«Έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Έγκωμης. Ασφαλώς, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα αυτά θα τύχουν των αναγκαίων ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων με στόχο την ταυτοποίηση και την επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες», υπογράμμισε ο Φώτης Φωτίου.
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου και τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν επίσημη ενημέρωση.
Ο Επίτροπος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο αριθμός των οστών που έχει εντοπιστεί αντιστοιχεί σε όλους τους καταδρομείς του Noratlas. «Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε μετά επιστημονικής βεβαιότητας τον αριθμό. Οι διαδικασίες συνεχίζονται», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης ανασκαφής, Ξενοφών Καλλής.

(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το μοιραίο αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» όταν καταρρίφθηκε ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά, με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο. «Εμείς το βρήκαμε ανάποδα. Το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς τον Πενταδάκτυλο, και το πίσω μέρος προς τα νότια. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε το πώς κατέληξε έτσι», εξήγησε ο Ξενοφών Καλλής.
Αυτό που οι ερευνητές μπορούν να πουν με βεβαιότητα είναι ότι η άτρακτος, λόγω της πρόσκρουσης, των εκρήξεων και της φωτιάς που ακολούθησε, έχει διαλυθεί. Κατεστραμμένα βρέθηκαν επίσης το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους. Ο επικεφαλής των ανασκαφών, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι τα οστά είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις. 
thumbnail
About The Author

0 comments