ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙ - ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΗ(;) ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Η μέχρι στιγμής ρωσική στρατιωτική εκστρατεία, όπως παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η Μόσχα επιδιώκει:

- Να εξουδετερώσει τις ασύμμετρες απειλές, που στρέφονται κατά του καθεστώτος Assad, με στόχο την πολιτική του επιβίωση.

- Να αναβαθμίσει τις σχέσεις συνεργασίας, αρχικά σε επίπεδο ασφάλειας, με τους σιιτικούς κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες της Μέσης Ανατολής (αλαουιτικό συριακό καθεστώς, Hezbollah, σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και Ιράν), συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

- Να καταδείξει ότι προτίθεται να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

- Να αναβαθμίσει το ρόλο της στην Κεντρική Ασία.
 
Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις με αμηχανία, καθώς αφενός δεν είναι προετοιμασμένη να αντιδράσει, αφετέρου δεν θίγονται ζωτικά συμφέροντά της.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, το Ισλαμικό Κράτος αναμένεται να απολέσει εδάφη στη δυτική Συρία και να περιορισθεί ανατολικότερα, πέριξ των δύο κύριων αστικών κέντρων που ελέγχει (Raqqah στη Συρία και Μοσούλη στο Ιράκ).

Αντίστοιχα, απώλειες αναμένεται να καταγράψει και η Jabhat al-Nusrah (θυγατρική της Al-Qaeda), κυρίως στις επαρχίες Idlib και Χαλεπίου.

Η εμμονή στη στοχοποίηση μετριοπαθών σουνιτών ανταρτών, από τις ρωσικές δυνάμεις, πιθανόν να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός proxy war (πόλεμος δι' αντιπροσώπων) μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, στο συριακό έδαφος...

πηγή

thumbnail
About The Author

0 comments