Η Μόσχα στέλνει τη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία

Η Μόσχα στέλνει τη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία
Το καταδρομικό Moskva καταπλέει ανοιχτά της Σεβαστούπολης - Πηγή: Russian cruiser moskva by mil.ru. licensed under cc

Έναν πολύπειρο παίκτη κατεβάζει η Μόσχα στα συροτουρκικά σύνορα.
Το καταδρομικό Moskva, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων παρόμοιο με τις συστοιχίες S-300 έλαβε εντολή να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λαττάκειας με τον Ρώσο αντιστράτηγο του Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι (Sergey Rudsk0y) να προειδοποιεί: «όλοι οι στόχοι που θέτουν πιθανόν κίνδυνο θα καταστραφούν, όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία αναστέλλονται».
Το 11.490 τόνων Moskva είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και εμφανίστηκε στη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2013 ως ρωσική απάντηση στην μεταφορά αμερικανικών ναυτικών μονάδων στα ανοιχτά της Συρίας.
Το καταδρομικό ναυπηγήθηκε το 1979 με το όνομα «Σλάβα» και από το 1983 που επιχείρησε για πρώτη φορά έχει συμμετάσχει σε σημαντικά γεγονότα της ρωσικής στρατιωτικής ιστορίας.
Τον Δεκέμβριο του 1989 συνόδευσε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη σύνοδο της Μάλτας, όπου διεξήχθησαν συνομιλίες ανάμεσα στη σοβιετική και αμερικανική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Από το 1990 έως το 2000, το ρωσικό πλοίο παρέμεινε ανενεργό στα ναυπηγεία του Νικολάεφ (Nikolaev/Mykolaiv) της Ουκρανίας. Τότε, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να το επαναφέρει στην υπηρεσία. Ως Moskva ανέλαβε τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ πήρε μέρος σε ασκήσεις του ρωσικού στόλου στον Ινδικό Ωκεανό.
Τον Αύγουστο του 2008, συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γεωργίας, ασφαλίζοντας τα θαλάσσια σύνορα της καυκασιανής δημοκρατίας. Μετά τη ρωσική νίκη, στάθμευσε στο Σοχούμι της λεγόμενης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας που είχε την ανεξαρτησίας της από τη Γεωργία με τη στήριξη της Ρωσίας.
Τον Αύγουστο του 2013, το Moskva κατέπλευσε στην Αβάνα της Κούβας, επανερχόμενο σύντομα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας, το Moskva έλαβε εντολή να αποκλείσει τον ουκρανικό στόλο στη λιμνοθάλασσα Ντόνουσλαβ στα νότια της χερσονήσου.
Η πιο πρόσφατη αποστολή του ρωσικού καταδρομικού είναι η υποστήριξή του στους γαλλικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISIS από τις 18 Νοεμβρίου. Επτά ημέρες μετά το Moskva ανεβαίνει προς τα συροτουρκικά σύνορα.

0 σχόλια