Οι άσπρες τρύπες των ελλειμμάτων

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα
O ευσεβής πόθος του οικονομικού επιτελείου υπό την πίεση της Τρόικας και των πιστωτών μας είναι σαφέστατα η οικοδόμηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία
.
Η αγωνία και ο πόθος να παρουσιασθεί μια εξωραϊσμένη εικόνα των δημοσίων οικονομικών αλλά και η τάση να αποδειχθεί στην πράξη η επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας οδήγησε στην αναζήτηση ενός στοιχείου που θα σηματοδοτούσε το τέλος μιας εποχής (αυτής των ελλειμμάτων) και την απαρχή μιας νέας (αυτής των πλεονασμάτων).
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμ
ού 2016 η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης στα επίπεδα των 3.126 εκατ. € ή του 1,8% του ΑΕΠ  οδηγεί κατά τους συντάκτες του προϋπολογισμού στη νέα εποχή.
Nα θυμίσουμε εδώ ότι η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2015 ήταν της τάξεως των 7.408 εκ. € ή 4% του ΑΕΠ για να υπάρξει προσγείωση στην πραγματικότητα στα 1.286 εκ € ή 0,7% του ΑΕΠ με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του 2016.
Βρισκόμαστε όμως στο μεταίχμιο της νέας εποχής ή η προσδοκία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης στηρίζεται στους ευσεβείς πόθους και στην αγωνία να πεισθούν όσοι δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ότι κάτι αλλάζει και μάλιστα οριστικά και αμετάκλητα.
Κατά την προσωπική μας άποψη και με την σιγουριά της απλής λογικής η απάντηση στο ερώτημα εάν τα δημόσια οικονομικά αλλάζουν σελίδα είναι σαφέστατα και κατηγορηματικά, όχι.
Η εποχή των ελλειμμάτων συνεχίζεται και το 2016 παρά την σκληρότατη λιτότητα που παρόμοια της δεν έχει δει η σύγχρονη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.
Το έλλειμμα του κρατικού προσπορισμού (τακτικού + ΠΔΕ) για το 2016 προβλέπεται εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν  (έσοδα, δαπάνες) να φτάσει τα 2.224 εκ. € ή -1,3% του ΑΕΠ.
Σε αυτό εάν προστεθούν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές της  κεντρικής κυβέρνησης οδηγούμαστε σε ένα έλλειμμα της τάξεως των 5.070 εκ. € ή -2,9% του ΑΕΠ.
Από αυτό το σημείο και μέχρι την επίτευξη του τελικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα επίπεδα των 3.695 εκ. € ή -2,1% του ΑΕΠ μεσολαβούν οι εξωραϊσμοί που εδώ και χρόνια καλύπτονται πίσω από την φράση ‘άσπρες τρύπες’ των δημόσιων οικονομικών.
Το έλλειμμα μειώνεται κατά 1.375 εκ. € ή 0,79 % του ΑΕΠ διότι υπολογίζονται τα πλεονάσματα των ΝΠΔΔ ύψους 1.105 εκ. €, των ΔΕΚΟ ύψους 545 εκ. €, των ΟΤΑ ύψους 3115 εκ. € και τα ελλείμματα των ΟΚΑ ύψους 1.044  εκ. €.
.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2016
.
Η μαγική εικόνα της δημόσιας διοίκησης και των αποτελεσμάτων της, οδηγεί στην μείωση των ελλειμμάτων και στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3.126 εκ. € ή 1,8% του ΑΕΠ.
Αναφερόμαστε στην μαγική εικόνα διότι όπως είναι παγκοίνως γνωστό οι προαναφερόμενοι οργανισμοί χρωστούν προς τρίτους πάνω από 5,9 δις €.
Οπότε και λαμβάνοντας υπόψη τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ τα οποία ξεπερνούν τα 2 δις € ομιλούμε για υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 7,9 δις.
Στην βάση αυτή για ποιές  ‘άσπρες τρύπες’ ομιλούμε και κατ’ επέκταση σε  ποιά πρωτογενή πλεονάσματα αναφερόμαστε. Δυστυχώς η εποχή των ελλειμμάτων συνεχίζεται και το 2016.
Εάν οι ‘άσπρες τρύπες’ πάρουν το πραγματικό χρώμα τους και μετατραπούν σε ‘μαύρες’ όπως είναι και το φυσιολογικό  τότε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2016 προσεγγίζει τα 11,5 δις € ή το 6,6 % του ΑΕΠ.
Ο πολυπόθητος  στόχος των πραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων θα παραμείνει στόχος όσο επιμένουμε να εξωραΐζουμε τα δημόσια οικονομικά με ‘άσπρες τρύπες’ και ‘άσπρα τεχνάσματα’.
Αντί για πλεονάσματα τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτά θα ήταν προτιμότερο να δίναμε έμφαση στην αξιοπιστία και στην αλλαγή της εικόνας που έχουν οι διεθνείς οργανισμοί για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Αυτό είναι εφικτό και άμεσα πραγματοποιήσιμο αρκεί να υπάρχει βούληση προς την κατεύθυνση μιας νέας Δημόσιας Διοίκησης  και ενός νέου τρόπου που οι δημόσιοι λειτουργοί θα αντιλαμβάνονται το έργο που πρέπει να επιτελούν.
.Black-Strip
Σαράντος Λέκκας
Σαράντος Λέκκας  (Economics)
thumbnail
About The Author

0 comments