Τραπεζική 11η Σεπτεμβρίου


Στην Ελλάδα της Συριζοανέλ πληνκυβέρνησης προ ημερών είχαμε άλλη μία «νίκη»: ξένα επενδυτικά funds ανέλαβαν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας. 

Με τι όρους έγινε αυτό, δεν πολυκατάλαβα. Μπήκαν, λέει, σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που όμως έγιναν με όρους ξεπουλήματος. 
Η τιμή της EUROBANK στο 1 λεπτό (!), της ΕΘΝΙΚΗΣ στα 2, της Πειραιώς στα 3 και της ALPHA BANK στα 4 λεπτά! 
Η εικόνα δίπλα δείχνει το ισοδύναμο ενός πακέτου 80 μετοχών της ΕΤΕ! 


Με τον τρόπο αυτόν εξαφανίστηκε η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε αυτές, παρότι αυτό το τελευταίο έριξε δεκάδες δισεκατομμύρια στην ανακεφαλοποίησή τους: στη EUROBANK βρίσκεται λίγο πάνω από τό …2% (από τό 35%!), στην ΕΘΝΙΚΗ υποδιπλασιάστηκε (από 57% στο 24%), ενώ στις άλλες δύο οι μειώσεις είναι ακόμη πιό τρομακτικές: στην Alpha Bank 11% από 64%, στην Πειραιώς 22% από 67%. 

Κοντολογίς, τα κάπου 40 δισ. με τα οποία «σώθηκαν» τα προηγούμενα 3 χρόνια οι τράπεζες αυτές, εξαφανίστηκαν! 

Πώς έγινε αυτό το θαύμα; 
Με τις νέες τροποποιήσεις που πέρασε η Βουλή (παρ. 5, άρθρο 7, Ν. 4310/15), επιτρέποντας στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building και υποχρεώνοντας το κρατικό ΤΧΣ να αποδεχθεί τις νέες τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών. 

Κάπως έτσι οι ξένοι «επενδυτές» αξιολόγησαν τις 4 τράπεζες στα 0,8 δισ. δολάρια (!), τέσσερεις φορές κάτω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία και την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ. δολάρια! 

Κι έχεις και την Κυβέρνηση να επαίρεται πως έσωσε τις καταθέσεις των Ελλήνων!

Τι πρακτικά αποτελέσματα θα έχει αυτή η κατάσταση περαιτέρω; 
Πρώτα - πρώτα όσοι βάλανε πέρυσι τα λεφτά τους σε τραπεζικές μετοχές, σήμερα τα έχουν χάσει σε ποσοστό περί το 95%
Δεύτερον, διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν έχασαν (φυσικά) τον κομβικό τους ρόλο στη ζωή και καταστροφή της χώρας αλλά είναι επιπλέον και αλλοδαποί! Ο αφελληνισμός αυτός, σε συνδυασμό με την απώλεια του όποιου ελέγχου από το κράτος, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για κάθε είδους παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων που έχουν το παν υποθηκευμένο στις τράπεζες.

Η κατοχή λοιπόν βαθαίνει, οι τραπεζοτσολιάδες συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι και η πάλαι ποτέ αντιμνημονιακή Κυβέρνηση υπογράφει ασμένως τα εγκλήματα σε βάρος της χώρας μας. 

Ζοφερός ο ορίζοντας, για να χρησιμοποιήσουμε ένα σχήμα λιτότητας…

Πηγή "Αντιφωνητής"
thumbnail
About The Author

0 comments