Πάμε σε κυβερνητική διεύρυνση, παίζονται οι όροι και ο χρόνος




Γράφει ο Μπάμπης Νιάκας

Σε περίοδο έντονων διεργασιών εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, ενώ κυβέρνηση και κόμματα βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που θα επηρεάσουν το επίπεδο διαβίωσης, τα εισοδήματα και την απασχόληση εκατομμυρίων πολιτών. Αναγκασμένη να επιζητήσει συγκλίσεις για την ψήφιση σκληρών αντιδημοτικών μέτρων, η κυβέρνηση επιδιώκει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος – ή τουλάχιστον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.



Η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι η ΝΔ βυθίζεται σε εσωτερική κρίση και έχει περιπέσει σε παραλυσία, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θεωρούν ότι είναι πλέον σε θέση να υπαγορεύσουν όρουςστον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, τα δύο κόμματα προσπαθούν με τη στάση τους να ξεπλύνουν «αμαρτίες» του πρόσφατου παρελθόντος και να αποτινάξουν τη«ρετσινιά» του μνημονιακού.

«Στο καρφί και στο πέταλο»

Βλέποντας τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, την αντιπολίτευση να επιμένει σε θέσεις στείρας άρνησης και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προϊούσα φθορά της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του ακολουθούν τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Αφ’ ενός προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος για κυβερνητικές συνεργασίες, ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουν ανοχή-υποστήριξη για την ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων.

Αφ’ ετέρου, στα πλαίσια της τακτικής άσκησης πιέσεων ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους υπέρμαχους των προηγούμενων μνημονίων, οι οποίοι ψήφισαν και το τρίτο, αλλά αντιτίθενται τώρα στα μέτρα που περιλαμβάνει.

Προλειαίνεται το έδαφος

Το στίγμα των προθέσεων και της τακτικής που ακολουθείται θα δοθεί με τη σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει ενόψει της επικείμενης πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή επί του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υιοθετείται η άποψη ότι συμφέρει πολιτικά στην κυβέρνηση να διαμορφώσει ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης, με πρώτο στόχο τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την υπέρβαση εσωτερικών τριβών και «αντιστάσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα όμως, με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, συντηρείται και ανατροφοδοτείται συνεχώς η σεναριολογία περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος. Μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη που «προέβλεψε» διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί προσέγγιση απόψεων με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ώστε οι βουλευτές της να συμπλεύσουν με την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού και των άλλων κρίσιμων ν/σ για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.


Η δύσκολη διαπραγμάτευση


Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στη κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει απερίσπαστη, χωρίς να αναγκασθεί να μπει σε δύσκολη παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η διαπραγμάτευση θα γίνει βέβαια σε ευθετότερο χρόνο, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν όχι μόνον οι Ευρωπαίοι, οι Βρυξέλλες και οι δανειστές, αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό. Το θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά με ποιους όρους θα γίνει.
thumbnail
About The Author

0 comments