Ομπάμα καλεί Πούτιν να μην παρεμβαίνει στον εμφύλιο στη Συρία



Ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι όπου διεξάγεται η Σύνοδος για το κλίμα, κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να μην παρεμβαίνει στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Αφγανιστάν είναι «νωπό στη μνήμη».

Τόνισε ότι δεν περιμένει μια αλλαγή στη στρατηγική του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.



«Νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει» είπε ο Ομπάμα.

Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979 για να στηρίξει μία φιλορωσική κυβέρνηση αλλά αποσύρθηκε από τη χώρα μία δεκαετία αργότερα, έχοντας αποτύχει να νικήσει τους Αφγανούς αντάρτες.



Ο Ομπάμα είπε ότι δεν αναμένει το ενδιαφέρον του Πούτιν να στραφεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι στις ομάδες της αντιπολίτευσης. «Δεν αναμένω να δούμε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και της ζήτησε να αποκόψει στους τζιχαντιστές τη δυνατότητα να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να αποκτούν χρηματοδότηση.



Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα «κενά» που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως είχε πολλές συζητήσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

«Πρέπει να τους αποκόψουμε. Πρέπει να αποκόψουμε τις πηγές χρηματοδότησης. Πρέπει να τους εμποδίσουμε να φέρνουν νέους μαχητές επειδή έχουμε σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες από τους μαχητές τους στο πεδίο της μάχης» τόνισε.

Ο Ομπάμα επέμεινε ότι η στήριξη των ΗΠΑ για τη χώρα - σύμμαχο στο ΝΑΤΟ παραμένει ακλόνητη.



«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της, τον εναέριο χώρο της και το έδαφός της» είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Ο Ομπάμα είπε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για το πώς Τουρκία και Ρωσία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση διπλωματικής οδού για την επίλυση της κρίσης.

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε στείλει και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ομπάμα είπε στον Ερντογάν ότι «κοινός εχθρός» είναι το Ισλαμικό Κράτος και ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού εχθρού.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταση με τη Ρωσία βλάπτει και τις δύο χώρες.

«Μας λυπούν οι εντάσεις στην περιοχή. Προκαλεί προβλήματα και στις δύο πλευρές» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανησυχία μας είναι να μην βγούμε ζημιωμένοι από αυτό, αλλά αντιθέτως να το μετατρέψουμε σε ειρήνη και να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή» τόνισε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης υπονομεύουν οι κυρώσεις της Ρωσίας εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες επικυρώθηκαν σήμερα από τον ρώσο πρωθυπουργό.

Δηλώσεις για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ο κόσμος χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και πως θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύει τις οικονομίες αλλά και θα βοηθήσει το περιβάλλον του πλανήτη.


Μια ισχυρή συμφωνία για το κλίμα θα στείλει ένα μήνυμα στους ερευνητές και στους επενδυτές ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη και θα παρακινήσει την ενεργειακή καινοτομία, είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είπε πως αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν άλλες χώρες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για την ενέργεια.

«Χρειαζόμαστε ακόμη μια συμφωνία στο Παρίσι» είπε ο Ομπάμα. «Έτσι θα επικεντρωθώ κυρίως στο να διασφαλίσω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν των προσπαθειών για μια επιτυχή συμφωνία».

Ο Ομπάμα είπε πως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους.

«Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι μια οικονομική επιτακτική ανάγκη και μια επιτακτική ανάγκη ασφαλείας» τόνισε.


πηγή:in.gr
thumbnail
About The Author

0 comments