Ποτίζουν τη ρίζα του κακού

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Ηταν αναμενόμενο ότι δεν θα προέκυπτε καμία εντυπωσιακή εξέλιξη από την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λευκωσία και την Αθήνα. Ο Τζον Κέρι, δυστυχώς και με την ενθάρρυνση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον προς τα κατώτερα στελέχη του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης, επιχείρησε σιωπηλά να κερδίσει μια δέσμευση για γρήγορη διευθέτηση του Κυπριακού και του Σκοπιανού, αλλά όπως αποδείχθηκε οι απέναντι πλευρές στην Αγκυρα και τα Σκόπια παραμένουν σταθερά σε θέσεις ταπεινωτικές για την Κύπρο και την Ελλάδα. 


Ποιος δεν γνωρίζει ότι τα κλειδιά γι' αυτά τα δύο προβλήματα δεν βρίσκονται στην Αθήνα ή τη Λευκωσία; Οι πάντες εκτός των Αμερικανών, οι οποίοι με τη γνωστή αλλά δοκιμασμένη μέθοδο, να ζητούν δηλαδή υποχωρήσεις από τα θύματα, επιτυγχάνουν σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα κέρδη για τους αντιπάλους. Στην Κύπρο φτάσαμε στο σημείο να αποδεχθούν οι ηγέτες την κατάργηση και των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, ενώ στα Σκόπια οι Αμερικανοί αφήνουν ανενόχλητο έναν αρρωστημένο φανατικό εθνικιστή να μολύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Εναν εθνικιστή που αρχικά τον στήριξαν. Ηταν ένα μεγάλο λάθος... 

Ο φανατισμός των Σκοπιανών είναι χειρότερος και από αυτόν των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον εθνικιστές στην Ευρώπη. Στις τάξεις τους περιλαμβάνονται και δολοφόνοι, όπως ο φονιάς που σκότωσε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού στη Δερύνεια. Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύεται λίγη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και αυτό οφείλεται περισσότερο στον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είναι πολύ ανεκτικός αλλά και αναβλητικός. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ αφελής. Υποστήριξε τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» στηρίζοντας ισλαμοφασιστικά καθεστώτα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη μόνο και μόνο επειδή του το ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Και όταν τα χρειάστηκε πια, επέβαλε ένα δικτατορικό αλλά φιλοαμερικανικό καθεστώς στο Κάιρο, κόβοντας ταυτόχρονα κάθε σχέση με τον Ερντογάν. 

Ο τελευταίος, ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου ο πλέον αδίστακτος ηγέτης στον κόσμο, υλοποιεί σχέδιο εμπλοκής της Αμερικής στον εμφύλιο της Συρίας με τρόπο που θα ταπεινώσει τον κ. Ομπάμα. Η υπόθεση της κατάρριψης του αεροπλάνου «μπάζει» από παντού. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος μπορούν να περιμένουν οτιδήποτε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό του των Εξωτερικών. Δυστυχώς, αντί να ξεριζώσουν τη ρίζα του κακού, την ποτίζουν με ροδόσταγμα...

Πηγή "Έθνος" 
thumbnail
About The Author

0 comments