Σκοπεύει να αντιδράσει η Αθήνα στις προκλητικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ ή όχι;

Του Γιώργου Πετράκη 

Χωρίς απάντηση από ελληνικής πλευράς παραμένει η νέα πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις για περίοδο …12 μηνών, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016.


Η πρόκληση αυτή εκδηλώνεται την στιγμή που η Αθήνα έχοντας υποκύψει στη …γοητεία του Ταγιπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα συναντήσεων κορυφής που δίνουν την εικόνα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, κάτι που βεβαίως δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση στο Αιγαίο. Αντίθετα…

Η Τουρκία παρά τις σοβαρές υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η Ε.Ε. αλλά και η Αθήνα και η Λευκωσία, συνεχίζει να αφήνει την πόρτα ανοικτή στους δουλεμπόρους να στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες και προσφυγες καθημερινά στα ελληνικά νησιά, ενώ επιμένει στην επιθετική πολιτική εναντίον της χώρας μας, δεσμεύοντας πεδία βολής στην καρδιά του Αιγαίου και για διάστημα 12 μηνών, με τρόπο που και η συνοχή της ελληνικής κυριαρχίας διασπάται και σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται για την ασφαλή αεροναυτιλία σε κρίσιμες για την Ελλάδα περιοχές.

Συγχρόνως, η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο και απαιτεί να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της για αναγνώριση Ζώνης Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που εκτείνεται παγίως η διεκδικητική πολιτική της, με τρόπο που επιχειρησιακά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εγκλωβιστούν σε ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας.

Οι νέες αυτές προκλήσεις της Τουρκίας δημιουργούν ντε φάκτο καταστάσεις ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην ‘Αγκυρα, με την τουρκική ηγεσία εντός του Ιανουαρίου, αλλά και της τριμερούς συνάντησης που θα έχει με την κ. Μέρκελ και τον Αχμετ Νταβούτογλου στη Χίο, με αντικείμενο το προσφυγικό και ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη που συνδέουν πλέον την διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν υπό την παρούσα μορφή της, με την «αποτελεσματική» φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την αποδοχή της αυτόνομης λειτουργίας της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής…

Η Άγκυρα με τρεις NAVTEX (1184/15, 1183/15, 1182/15) και τις αντίστοιχες ΝΟΤΑΜs που εξέδωσε τα Χριστούγεννα δεσμεύει για ασκήσεις τρεις μεγάλες περιοχές, στο Βόρειο Αιγαίο στην περιοχή βορείως της Λήμνου μέχρι τον Άθω και τη Θάσο, η δεύτερη μεταξύ Αη Στράτη και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας έτσι όλη την Σκύρο, ενώ η τρίτη περιοχή περικλείεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νησίδας Κινάρου.

Είχε προηγηθεί η ανανέωση της αμφισβήτησης της αρμοδιότητας της χώρας για Έρευνα και Διάσωση στην αναγνωρισμένη από τον ICAO περιοχή που συμπίπτει με το FIR Αθηνών, καθώς με δυο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου (Α5832/15, Α5821/15) με αφορμή επιχείρηση διάσωσης στο Φαρμακονήσι, δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου ανήκει στις τουρκικές αρχές.

Η τουρκική αυτή θέση καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την όποια συνεργασία θέλουν να επιβάλλουν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας οι ευρωπαίοι εταίροι μεταξύ των Λιμενικών των δυο χωρών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς κάθε τέτοια συζήτηση θα οδηγήσει τελικά στην διαπραγμάτευση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πηγή MIgnatiou
thumbnail
About The Author

0 comments