Ανισότητα α λα γερμανικά



Το χάσμα πλούσιων και φτωχών στην Γερμανία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.Η φτώχεια δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο σήμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2013 το 15,5% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15%.

Από το 2006 τα σχετικά στατιστικά στοιχεία καταγράφουν συνεχή άνοδο.«Φτωχός» θεωρείται εκείνος που διαθέτει λιγότερο από το 60% του ετήσιου μέσου εισοδήματος. Οι μονογονεϊκές οικογένειες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να κυλήσουν στη φτώχεια, ενώ το ίδιο ισχύει για όσους διαθέτουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.



Το 43% όσων μεγαλώνουν μόνοι τους παιδιά είναι φτωχοί και από αυτούς ο ένας στους δύο δεν διαθέτει πτυχίο ή κάποια άλλη, αντίστοιχη πιστοποίηση.Σε κρατίδια όπως το Βερολίνο ή το Μεκλεμβούργο για παράδειγμα, το ποσοστό της φτώχειας ξεπερνά το 20%, ενώ στην πλούσια Βαυαρία περιορίζεται στο 11%.

Μόνον μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. ευρώ. Οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν την ίδια ώρα «τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου. Έτσι στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου.

Η περιουσία αυτού του 10% αυξάνεται μάλιστα διαρκώς τα τελευταία χρόνια.Ενώ το 1998 κατείχε το 45% της συνολικής καθαρής περιουσίας, 10 χρόνια αργότερα, το 2008, η ομάδα αυτή των πλουσιότερων γερμανικών νοικοκυριών είχε στα χέρια του το 53% του συνολικού πλούτου.

Την ίδια ώρα στο 50% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1% της συνολικής καθαρής περιουσίας.Επίσης, στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που μετά απο ένα σκληρό εργασιακό βίο έχουν συνταξιοδοτηθεί. Χαμηλές συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ιατρική ασφάλιση που συχνά δεν επαρκεί. Η μοναξιά και συχνά η κοινωνική αποξένωση από τους Γερμανούς, είναι δύο επιπλέον στοιχεία που κάνουν την τρίτη ηλικία βαρύ φορτίο.

Πηγή:premium.paratiritis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments