Δίμηνο στην κόλαση για την κυβέρνηση


Γεμάτος νάρκες είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων δύο μηνών της κυβέρνησης, τον οποίο και θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη. Τα ανοιχτά θέματα του Μαξίμου είναι πολλά, ωστόσο, ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού είναι να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία με τους δανειστές και το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης των επόμενων σκληρών μέτρων.Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς και να έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τους δανειστές, προκειμένου το Μαξίμου να εφαρμόσει άλλες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη. Ωστόσο, αυτό το μονοπάτι θα είναι δύσβατο για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα εσωκομματικά φάλτσα συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι επαφές του κ. Τσίπρα με στελέχη του κόμματός του, οι οποίοι του εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα μέτρα που κλειδώνουν με τους δανειστές και έρχονται στη Βουλή. Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσουν, το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το προσφυγικό. 

Λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών που προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το ασφαλιστικό, το ενδεχόμενο αιφνίδιας ανατροπής του πολιτικού status quo δεν είναι απίθανο. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται αν συνδεθούν αποκαλύπτουν σχεδιασμό ανατροπής της κυβέρνησης - μεθόδευση η οποία έχει επιχειρηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν -, αλλά συνδέονται ατύπως και με μείζων εθνικά θέματα, όπως τα Σκόπια, το Κυπριακό και τον εθνοστρατό.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σημαντικές αντιδράσεις από χώρες των BRICS, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποδυναμωμένη σε αυτή τη φάση.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως τις αλλαγές στην Παιδεία, την απεμπλοκή της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, τις αλλαγές στον Καλλικράτη, τον εκλογικός νόμος και την προώθηση του παράλληλου προγράμματος. Σε ότι αφορά στο παράλληλο πρόγραμμα το οποίο πήρε αναβολή για τις αρχές του έτους, μια σειρά από προβλέψεις που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό θα πρέπει να περάσουν πριν τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχουν προθεσμίες. Έτσι, εξηγούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τις άσχετες τροπολογίες που πρόκειται να ψηφιστούν μαζί με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης σήμερα. Την Τετάρτη είναι πιθανό να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για τελευταία φορά μέσα στο 2015, όπου θα συζητηθούν εκτενώς οι πρωτοβουλίες του κάθε υπουργείο. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε ξεκαθαρίσει πως οι υπουργοί θα αξιολογούνται για το έργο τους, καθώς θα πρέπει να κερδηθεί και η μάχη στο εσωτερικό της χώρας.

Ο οδικός χάρτης

Τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει καταθέσει και ψηφίσει στην Βουλή το ασφαλιστικό. Στη συνέχεια θα προωθήσει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει από το κοινοβούλιο ως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το φορολογικό των αγροτών θα κατατεθεί την άνοιξη. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για διαρροές, σε κανένα από τα υπό ψήφιση νομοσχέδια που απαιτούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Τα τρία αγκάθια:

Ασφαλιστικό: 
Σε μητέρα των μαχών, φαίνεται να εξελίσσεται η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Η απόφαση για μη περικοπή των κύριων συντάξεων είναι ειλημμένη,με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους. Επ’ αυτού, στυλώνουν, όμως, τα πόδια οι δανειστές. Η ηγεσία της κυβέρνησης πάντως, επιθυμεί η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό να έχει πάρει το ‘πράσινο φως’ μέχρι τις 15 Γενάρη.

Κόκκινα δάνεια: Τα «κόκκινα δάνεια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το επόμενο ναρκοπέδιο, μετά τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες. Πολύ δύσκολο δε, είναι να πετύχει την οριζόντια εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο της πώλησης των δανείων σε funds. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που εξασφάλισε με τους δανειστές για να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο βαθμιαίας προστασίας.

Φορολογία των αγροτών: Για τον Φεβρουάριο και πέρα μετατίθεται η νομοθέτηση της φορολόγησης των αγροτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου κερδίζουν λίγο χρόνο ακόμα, απομακρύνοντας τις αντιδράσεις των αγροτών, έστω και προσωρινά, αφού όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές δεν περιλαμβάνεται τελικά στη λίστα της πρώτης αξιολόγησης.

http://www.sofokleousin.gr/

0 σχόλια