ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

GazpromΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με πηχυαίους τίτλους τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της μεγάλης κρίσης Ρωσίας Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, είναι το οριστικό τέλος της κατασκευής του περίφημου ενεργειακού αγωγού που οι Τούρκοι τον είχαν ονομάσει, «Türkstream» και που θα μετέφερνε φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι ο αγωγός αυτός θα «ξελάφρωνε» σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας που αυξάνονται συνεχώς.

gazprom-2Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ο πρόεδρος της ρωσικής Gazprom, ο Aleksey Miller, δήλωσε ότι σταματούν όλες οι διαπραγματεύσεις και συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού αυτού. Επέρριψε δε και μεγάλη ευθύνη στην Τουρκία γιατί εκτός των άλλων είχε επιδείξει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην προώθηση των συνομιλιών, πριν ακόμα ξεσπάσει η σημερινή κρίση.
Η κατάσταση όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας έχει ανησυχήσει πολλούς την τουρκική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν επισκέφτηκε εκτάκτως το Κατάρ και σύναψε μια συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτολγου πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για το ίδιο θέμα.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, υπάρχει μεγάλη ανησυχία όταν αρχίσουν τα μεγάλα κρύα πως θα αντιμετωπίσει η Τουρκία το μεγάλο αυτό πρόβλημα, ιδίως αν αυξηθούν οι ρωσικές κυρώσεις και στον ενεργειακό τομέα.
Βλέπετε, η Αρκούδα ξέρει πολύ καλά να «ξεπληρώνει» τα ύπουλα χτυπήματα στην πλάτη της.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments