Επικοινωνιακός πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία με την Τουρκία στον ρόλο του "λαγού"



















Τέρμα στον ρωσοτουρκικό πόλεμο δικαιολογιών 
προς όφελος των εχθρών της Ρωσίας

Ανάλυση του Vadim Gorshenin
Διευθυντής της εφημερίδας Pravda
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Πάλι καλά που ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ανάψει για τα καλά. Όλες οι προκλήσεις που βλέπουμε αυτές τις μέρες έχουν έναν και μόνο σκοπό: να διαμορφώσουν απλά την κοινή γνώμη διεθνώς.

Η πρόσφατη ιστορία με το ρωσικό καταδρομικό Smetlivy αποτελεί άλλη μια απόδειξη.Κάποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι θέλουν η Ρωσία να είναι η χώρα που δεν κάνει τίποτα εκτός από το να δικαιολογείται. Αλλά ας δούμε πώς ακριβώς γίνεται αυτό.


Το πρωί της Κυριακής, ένα  τουρκικό αλιευτικό σκάφος άρχισε να πλησιάζει ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στο βόρειο Αιγαίο. Το τουρκικό σκάφος δεν έδειχνε να αντιδρά στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα προειδοποίησης που έστειλε το Smetlivy. Δεν συνδέθηκε με το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού, ούτε ανταποκρίθηκε σε  συγκεκριμένα οπτικά σήματα, όπως σηματοφόρα και φωτοβολίδες.


Το Smetlivy προειδοποιητικά άνοιξε πυρ με ελαφρά όπλα εναντίον του τουρκικού πλοίου, αφού το τελευταίο βρισκόταν 600 μέτρα από το ρωσικό πολεμικό. Αμέσως μετά, το τουρκικό άλλαξε απότομα πορεία πλοήγησης και πλησίασε το Smetlivy μέχρι και σε απόσταση 540 μέτρων, χωρίς να επιδιώξει καμία επαφή με τους Ρώσους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τι έκανε; Ενήργησε κατά τρόπο που το χαρακτήριζε ως τακτική πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου ανέφερε αμέσως το περιστατικό και κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο. Με άλλα λόγια, κατάπιε το δόλωμα των Τούρκων!


Λίγο αργότερα, εντελώς προβλέψιμα, το CNN Τurk μετέδιδε ρεπορτάζ, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του τουρκικού αλιευτικού σκάφους, Muzaffer Gecici, ακούστηκε να λέει:

“Δεν πήγαμε κοντά στο ρωσικό πλοίο πιο κοντά από ένα ναυτικό μίλι ή 1,8 χιλιόμετρα. Το Smetlivy ήταν ακίνητο και δεν μας έριξε κανείς πυρά. Αλλά ακόμα κι αν έριξαν, εμείς δεν ακούσαμε τίποτα”! 

O Gecici, ιδιοκτήτης εταιρείας ιχθυοπαραγωγής, πρόσθεσε ότι η τράτα του, μήκους 46 μέτρων, ήταν πλήρως εφοδιασμένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υλικό σε βίντεο από τις κάμερες επιτήρησης του πλοίου του παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Εσάς δεν σας μοιάζει εκπληκτικά όμοια η περιγραφή με εκείνη του περιστατικού με το Su-24; Και τότε, όπως και τώρα, οι δημοσιογράφοι είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων κατάλληλα για να καλύψουν την τουρκική θέση:

Στην περίπτωση του βομβαρδιστικού Su-24, ήξεραν πού και πότε επρόκειτο να συμβεί το περιστατικό. 
- Στο πιο πρόσφατο συμβάν, στο Αιγαίο, ο ιδιοκτήτης του τουρκικού σκάφους παρέδωσε το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος στο Λιμενικό Σώμα και μίλησε στο CNN Turkμέσα σε ελάχιστες ώρες. 

Περιττό να πούμε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έπεσαν με τα μούτρα σε φωτογραφίες και βίντεο, αντί να μεταφέρουν δηλώσεις και περιγραφές.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε από πριν. Η Ρωσία θα παράσχει τα πιο αδιάσειστα στοιχεία, με τη μορφή δορυφορικών εικόνων και καταγραφών από τις κάμερες παρακολούθησης του Smetlivy. Ωστόσο, κανείς δεν θα δει ούτε θα ακούσει τίποτε, όπως ακριβώς συνέβη όταν η Ρωσία προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει ότι το Su-24 καταρρίφθηκε πάνω από συριακό έδαφος από το τουρκικό μαχητικό που εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Όλα όσα θα συμβούν από αυτό το σημείο και μετά δεν ισοδυναμούν με τίποτε άλλο εκτός από δικαιολογίες, για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Το αποτέλεσμα; Ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης ήδη δηλώνει ότι η Ρωσία επιχειρεί να κλιμακώσει την κατάσταση και ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έπαθε υστερική κρίση, στην προσπάθειά του να αμαυρώσει τον "φιλειρηνικό Ερντογάν".

Έχω ένα σημαντικό ερώτημα να θέσω σχετικά με αυτό το περιστατικό.

Γιατί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει δηλώσεις "χωρίς εικόνες και βίντεο", ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων για τις πιθανές προβοκάτσιες που θα ακολουθήσουν;

Για άλλη μια φορά, έχουμε έναν πόλεμο πληροφοριών, κατά τον οποίο ο Ερντογάν ανέλαβε το ρόλο του αθυρόστομου προβοκάτοραΑυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση τού διαθέτει δισεκατομμύρια δολάρια σε δόσεις και υπόσχεται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, που είναι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ παράλληλα και από κοντά είναι πάντα οι ΗΠΑπου βοηθούν με τα όπλα.

Ας μάθουμε επιτελους από τα παθήματα. Η Ρωσία δεν πρέπει να σπεύδει σε βεβιασμένες απαντήσεις σε προκλήσεις. Η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίζει τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία που θα φαίνονται και θα ακούγονται πειστικά στα μάτια των ανώτερων κέντρων πληροφόρησης του εχθρού, ο οποίοςπροσπαθεί με κάθε μέσον να σύρει τη Ρωσία σε μια στρατιωτική σύγκρουση που θα την εξαντλούσε οικονομικά. 

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, ως χώρα, θα πρέπει να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική για όλες τις υπηρεσίες μας. Και αδυνατώ πραγματικά να κατανοήσω γιατί αρμόδιες επιτροπές του Δημόσιου Επιμελητηρίου και της Κρατικής Δούμας δεν επιχειρούν καν να συζητήσουν αυτό το θέμα.
thumbnail
About The Author

0 comments