Εντείνει το σφυροκόπημα στο Ιράκ κατά του ΡΚΚ η Τουρκία

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: "Οι Τούρκοι υπηκόοι να εγκαταλείψουν το Ιράκ" 
Εντείνει το σφυροκόπημα κατά της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία διεξήγαγε μια νέα σειρά νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας καλέι τους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ιράκ. 

Πολλοί στόχοι του PKK «καταστράφηκαν» σε διάφορες περιοχές του βορείου Ιράκ, ανάμεσά τους και στόχοι στα όρη Καντίλ, όπου στρατοπεδεύουν Κούρδοι αντάρτες, διευκρίνισαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο μεταξύ ένας Τούρκος αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του PKK στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλούπολη της νοτιανατολικής Τουρκίας, ενώ προσπαθούσε να εξουδετερώσει μια βόμβα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Έπειτα από δύο χρόνια εκεχειρίας, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν το καλοκαίρι ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Τουρκίας από τη μια και τους αντάρτες του PKK από την άλλη και συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης σηματοδότησε το τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και τους αντάρτες που διεξάγονταν από τα τέλη του 2012 με στόχο να διευθετηθεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 και πλέον ανθρώπους από το 1984.

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: "Οι Τούρκοι υπηκόοι να εγκαταλείψουν το Ιράκ"
Η Άγκυρα κάλεσε σήμερα τους Τούρκους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν την επικράτειά του πλην ορισμένων επαρχιών στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, με την οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Η προειδοποίηση που απηύθυνε το τουρκικό ΥΠΕΞ στους υπηκόους της χώρας αυτής που βρίσκονται στο Ιράκ αφορά «όλες τις επαρχίες» αυτής της χώρας πλην «του Νταχούκ, της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια», τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο.

Οι ταξιδιώτες καλούνται να εγκαταλείψουν πολυάριθμες άλλες επαρχίες, ανάμεσά τους τη Βασόρα, τη Νατζάφ, την Άνμπαρ και το Κιρκούκ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι τουρκικές αρχές αιτιολόγησαν την οδηγία αυτή επικαλούμενες την αύξηση των απειλών εναντίον τουρκικών εταιρειών και δηλώσεις που υποκινούν «σε βία, τρομοκρατία και απαγωγές».

Η «σθεναρή» προτροπή αυτή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταγράφεται την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη κλιμακώνεται μετά την ανάπτυξη εκατοντάδων ανδρών του τουρκικού στρατού και αρμάτων μάχης στην Μπασίκα, στην επαρχία της Μοσούλης, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πατάξει την «τρομοκρατία»: «αν η τρομοκρατία σηκώσει χίλιες φορές το κεφάλι», δήλωσε, «το κράτος θα το συνθλίψει χίλιες φορές».

Η νέα κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε ενώ ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, εν μέσω της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη με αφορμή την ανάπτυξη ισχυρής δύναμης του τουρκικού στρατού κοντά σε μια ζώνη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ. Ο Μπαρζανί αναμενόταν να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν και να έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/290861/enteinei-to-sfyrokopima-sto-irak-kata-tou-rkk-i-tourkia#sthash.MZ4zoK0X.dpuf
thumbnail
About The Author

0 comments