ΙΔΟΥ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ISIS





Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για να βρει αποδείξεις για το παράνομο λαθρεμπόριο πετρελαίου που γίνεται με συνέταιρους την Τουρκία και τους Τζιχαντιστές. Αρκεί να παρακολουθήσει σχετικές αποκαλύψεις του ίδιου του τουρκικού τύπου.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhurriyet, (1/12), μέσα στους τελευταίους οχτώ μήνες η Τουρκία κέρδισε οχτώ εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις περιοχές των Τζιχαντιστών, όπως δείχνει και ο αποκαλυπτικός χάρτης που δημοσίευσαν.


Η νέα αυτή αποκάλυψη για το λαθρεμπόριο πετρελαίου έγινε από τον σύμβουλο του Ιρακινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, Muvaffak Rubaı, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Russian TV, κατήγγειλε με σκληρά λόγια την συνεργασία της Τουρκίας με τους Τζιχαντιστές που κλέβουν το πετρέλαιο από το ιρακινό έδαφος του βορείου Ιράκ και το στέλνουν για εξαγωγή στην Τουρκία.

Εκεί συγκεντρώνεται σε τουρκικά διυλιστήρια και στη συνέχεια από τα τουρκικά λιμάνια γίνεται η εξαγωγή του σε πρόθυμους πελάτες. Μάλιστα μέρος του κλεμμένου πετρελαίου, όπως τόνισε ο Ιρακινός πολιτικός, καλύπτει τουρκικές ενεργειακές ανάγκες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρακινοί καταγγέλλουν τους Τζιχαντιστές αλλά και το καθεστώς του Κούρδου ηγέτη του βορείου Ιράκ, Μεσούντ Μπαρζανί, για την ληστεία που γίνεται από τις ιρακινές πετρελαιοπηγές, αλλά αυτή την φορά οι καταγγελίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την επίσημη καταγγελία του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν προς την Τουρκιά, ότι διεξάγει λαθρεμπόριο πετρελαίου μαζί με τους Τζιχαντιστές.

Ο χάρτης δείχνει χαρακτηριστικά την διαδρομή του παράνομου πετρελαίου από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν οι Τζιχαντιστές προς την Τουρκία και στη συνέχεια στα τουρκικά λιμάνια της Μεσογείου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments