Το Ιράν θα αγοράσει «στόλο» αεροσκαφών από Airbus και Boeing

Τεχεράνη: Το Ιράν θα υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 114 αεροσκαφών Airbus στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου στη Γαλλία ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών, Αμπάς Αχουντί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο υφυπουργός του ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως η χώρα του ενδιαφέρεται να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη και από την Boeing. Η Τεχεράνη έχει γνωστοποιήσει από καιρό πως χρειάζεται να ανανεώσει τον στόλο των επιβατικών αεροπλάνων της, ο οποίος επλήγη από έλλειψη ανταλλακτικών λόγω των εμπορικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες.
Οι μεγάλες δυνάμεις ήραν την περασμένη εβδομάδα τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αντάλλαγμα για τη συμμόρφωση του Ιράν σε μια συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του.
 
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Ασγάρ Φαχριέ Κασάν, γνωστοποίησε στο πρακτορείο Reuters το ενδιαφέρον της χώρας του για την αγορά περισσοτέρων από 100 αεροσκαφών από την Boeing στη διάρκεια της πρώτης μετά την άρση των κυρώσεων συγκέντρωσης επιχειρηματιών απ' όλο τον κόσμο στην Τεχεράνη.
 
Ο υπουργός Μεταφορών Αχουντί δήλωσε από την πλευρά του πως «στη διάρκεια της επίσκεψης του ιρανού προέδρου στη Γαλλία θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την αγορά 114 Airbus» χωρίς πάντως να διευκρινίσει το μοντέλο των αεροπλάνων ούτε το ποσό και τη διάρκεια του συμβολαίου.
 
Ο πρόεδρος Ροχανί μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη. Επρόκειτο να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό τον Νοέμβριο, αλλά αναγκάσθηκε να το ακυρώσει μετά τις πολύνεκρες τζισαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
 
«Έχουμε ανάγκη 400 αεροπλάνα για μεγάλες και μεσαίες αποστάσεις και 100 αεροπλάνα για μιρκές αποστάσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών.
 
Το Ιράν διαθέτει αυτή τη στιγμή 256 αεροπλάνα, από τα οποία «150 είναι αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά (...) και με μέση ηλικία περίπου 20 ετών», διευκρίνισε ο Αχουντί.
 
Ο Ιρανός υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι προς το παρόν δεν διεξάγεται καμιά διαπραγμάτευση με την αμερικανική Boeing «επειδή υπάρχουν προβλήματα στο να διαπραγματευθούμε με τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Boeing και ιρανικές εταιρείες.
 
«Αλλά θα διαπραγματευθούμε οπωσδήποτε με την Boeing», διευκρίνισε ο Αχουντί, πριν από τη δήλωση του υφυπουργού του περί του ενδιαφέροντος του Ιράν να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη από την αμερικανική εταιρεία.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
thumbnail
About The Author

0 comments