ΕΡΝΤΟΓΑΝ : «ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ… ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΙΝΟΝΟΥ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»!

erdogandan-birinci-inonu-zaferi-mesaji

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Και ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε, (για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο), τον πολέμο του 1920-22 και την μεγάλη για τους Τούρκους νίκη του στρατηγού του Κεμάλ Αταταούρκ, του Ισμέτ Ινονού, κατά του ελληνικού στρατού στην κωμόπολη Ινονού εξ’ ου και πήρε το όνομα του ο Τούρκος οπλαρχηγός.

image00113Το μήνυμα του Ερντογάν που εξυμνεί την νίκη στο δυτικό μέτωπο του μικρασιατικού πολέμου κατά των Ελλήνων για παραδειγματισμό των σημερινών Τούρκων, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την Τουρκία και σίγουρα προκαλεί μεγάλη αίσθηση γιατί για πρώτη φορά ο Ερντογάν καταφεύγει σε ένα τέτοιο μήνυμα με σαφή προσανατολισμό προς την δυτική πλευρά, δηλαδή προς την ελληνική μεριά.
Στα πλαίσια της 95ης επετείου της μάχης του Ινουνού, όπου οι Τούρκοι για πρώτη φορά σταμάτησαν την προέλαση του ελληνικού στρατού στην Κεντρική Μικρά Ασία, ο Τούρκος πρόεδρος εξύμνησε τον Κεμάλ, τον οποίο σημειωτεόν πολλές φόρες στο παρελθόν έχει συστηματικά προσβάλλει και υποβαθμίσει την ιστορική του σημασία και παράλληλα τον αρχιστράτηγο του τον Ινονού, που πρωτοστάτησε στην νίκη των Τούρκων κατά των Ελλήνων.
Ξαφνικά δηλαδή ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον κεμαλισμό με μια ιδιαίτερη ανθελληνική “απόχρωση».
Το τι σημαίνουν όλα αυτά καθώς η Τουρκία αυτή την περίοδο έχει περιέλθει σε πολλαπλά στρατηγικά αδιέξοδα, ας το αναλογιστούν κάποιοι στο αθηναϊκό κέντρο.
Υπάρχει πλούσια δυσάρεστη ιστορική εμπειρία από τις προβοκάτσιες της άλλης πλευράς όταν βρίσκεται σε αδιέξοδα για να ξεπεράσει ακριβώς αυτά τα αδιέξοδα.
Ένα μήνυμα που χρειάζεται προσοχή!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments