Η Τουρκία ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία



Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η επέμβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συριακή μεθόριο καθώς απέκτησε την απαραίτητη πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό έχει αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψής του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά της ISIS. Μετά απ΄όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδάς για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα θα εντείνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια και θα αποκτήσει χώρο με στόχο να επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας ζώνης ασφάλειας μέσα στη συριακή μεθόριο, η οποία είναι κορυφαία τουρκική επιδίωξη στην περιοχή.



Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ. Ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος την ισχυρή έκρηξη στο Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μαλτέπε και εγκλωβίστηκαν εργάτες. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 15, ανάμεσά τους Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες. Τα στοιχεία που διαρρέονται δείχνουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει άμεσα το γεγονός “πράξη πολέμου” και θα ξεκινήσει αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος. Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας καθώς η ISIS υποχωρεί υπό την πίεση των επιθέσεων από τη Ρωσία και τη Γαλλία. Παράλληλα όμως η Τουρκία επιθυμεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.

Αν τελικά η Τουρκία επέμβει στην περιοχή θα δρουν επισήμως συνολικά τέσσερις ξένες δυνάμεις: Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Ανεπισήμως στο έδαφος της Συρίας και υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας βρίσκονται δυνάμεις επιλέκτες δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ. Από πολύ κοντά παρακολουθεί την κατάσταση και το Ισραήλ, το οποίο, όπως αναφέρεεται έχει αποστείλει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.

Πολλά θα κριθούν ωστόσο από τη στάση των ΗΠΑ και του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρώτος -με τη στάση του- συναίνεσε σιωπηρά στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ενώ λόγο θα έχουν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν αντιτίθενται στις κινήσεις του Πούτιν.


Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ευρώπη


Με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η Ευρώπη εισέρχεται σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά, καθώς ανοίγει έναν σημαντικό δίαυλο με την Τουρκία τη στιγμή που ΗΠΑ και Ρωσία την αποκλείουν με κάθε τρόπο από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα η απόφαση της ΕΕ και η στάση που θα αναγκαστεί, σε αυτό το πλαίσιο, να τηρήσει η Αθήνα, δημιουργούν τετελεσμένα, στηρίζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν και αφήνοντας χώρο για την επανεξέταση της πρότασης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της συριακής μεθορίου. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από ευρωπαϊκής πλευράς είναι προφανές ότι δεν συνάδουν με το επίπεδο των δεσμεύσεων και τη ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας σαφές ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας είτε παραμένει κρυφό είτε ανολοκλήρωτο.

Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στηνεπιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί στην περιοχή.

Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμητίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Με δεδομένο ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Άγκυρα έμεινε σε λεκτικό και θεωρητικό επίπεδο και δεν εξειδικεύτηκε με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και με τον Πούτιν να αρνείται επανειλημμένως να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν επιθυμούν να αναδείξουν την Τουρκία σε ρυθμιστή στην περιοχή. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι όμως αποκαλύπτουν ότι η ΕΕ υιοθετεί ή βρίσκεται στην πορεία υιοθέτησης άλλης πολύ πιο κοντόφθαλμης και μάλλον επικίνδυνης πολιτικής.



thumbnail
About The Author

0 comments