Η Κίνα αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ξεκίνησε περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Επισήμως, δεν πρόκειται να μιλήσει για την πολιτική, αλλά μόνο για την οικονομία. Η Κίνα προτείνει στα Κράτη της Μέσης Ανατολής να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού», προκειμένου να αναπτυχθούν και να απαλλαγούν από την δυτική αποικιοκρατία.
 | Δαμασκός (Συρία)   
Ο σημερινός αραβικός κόσμος κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν και να εμποδίζουν την ανάπτυξη του. Ωστόσο, οι πολλαπλές εξεγέρσεις, στη Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και στο Μπαχρέιν μαρτυρούν τη βούληση για αντίσταση που έρχεται σε αντίθεση με την εθελοντική δουλεία των Ευρωπαίων.
Αυτό το παιχνίδι, που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την Ουάσιγκτον, μετά τις επιτυχίες του Χένρι Κίσινγκερ, αναστατώνεται, από τη μια πλευρά, από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και, από την άλλη, από την επιστροφή του σινικού εμπορίου, το οποίο κυριάρχησε στην Μεσόγειο στη διάρκεια της Ύστερης Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Σε αυτό το πλαίσιο ότι ο πρόεδρος Xi Jinping ξεκίνησε περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, με στόχο να ανοίξει τμήματα μιας νέας οδού επικοινωνίας, σύμφωνα με το σύνθημα του Αρχηγού από το 2013: «μια ζώνη, μια οδός». Πρόκειται ταυτόχρονα για χερσαία οδό όπως ο αρχαίος «Δρόμος του Μεταξιού» και για έναν θαλάσσιο δίαυλο όπως εκείνος που είχε την εποχή Ming από το ναύαρχο Zheng He. Για την εκτέλεση αυτού του σημαντικού σχεδίου το οποίο ετοιμάζει εδώ και δέκα χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ίδρυσε πέρυσι την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για τις υποδομές (EBIT), από την οποία είναι μέλη τα τρία κράτη που επισκέπτεται σήμερα ο Xi -έστω και αν το Ιράν δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση.
Παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος αποφεύγει να μιλά για πολιτική και να ανταγωνιστεί άμεσα τα δυτικά συμφέροντα, το οικονομικό σχέδιο του, αν εφαρμοστεί μια μέρα, θα οδηγήσει σε μια σινο-ρωσική κυριαρχία στον κόσμο και θα σηματοδοτήσει το τέλος της θαλασσοκρατικής αυτοκρατορίας των Βρετανών και Αμερικανών.
Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι το Πεκίνο δεν κάνει πολιτική και είναι, από την άποψη αυτή, απόν από την περιοχή. Η Κίνα υποστήριξε τον αγώνα της παλαιστινιακής αντίστασης, η οποία μπορούσε και άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας της στο Πεκίνο, πριν από πολύ καιρό ήδη.
Το 2006, οι κινεζικοί πύραυλοι αέρος-θάλασσας είχαν επιτρέψει στην Χεζμπολάχ να εμποδίσει το Ισραήλ να βομβαρδίσει τις ακτές του Λιβάνου. Και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι πύραυλοι αυτοί καθοδηγήθηκαν όχι από Άραβες, αλλά από τους Κινέζους συμβούλους. Σήμερα, η Κίνα αυτοκαλέστηκε στις διαπραγματεύσεις γύρω από τη Συρία και δέχθηκε τους τελευταίους μήνες τους εκπρόσωπους όλων των παρατάξεων. Εν πάση περιπτώσει, ο Ξι περιόρισε τις πολιτικές παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
 Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παρήγαγε το 2015, το Dragon Blade (λεπίδα δράκου), μια ταινία με μια πολύ μεγάλη παράσταση για το «δρόμο του μεταξιού» κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Στόχος του είναι να δείξει ότι οι αυτοκρατορίες δεν είναι απαραίτητα εχθροί, αλλά μπορούν να συνεργαστούν προς αμοιβαίο όφελος τους.

Σαουδική Αραβία


Η Κίνα είναι ο κύριος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας, από την οποία εισάγει ετησίως πετρέλαιο αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ελπίζει ότι οι Σαούντ θα αφήσουν τα προϊόντα τους να περάσουν από το Κράτος τους (δηλ. την ιδιοκτησία τους). Ωστόσο, οι Κινέζοι και οι Σαουδάραβες είναι αντίπαλοι στο Πακιστάν και διεξάγουν έναν άγριο πόλεμο στο Xinjiang. Για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατολογούν Κινέζους τζιχαντιστές, μέσω των σαουδαραβικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα. Οι περισσότεροι είναι Ουιγούροι, οι οποίοι στη συνέχεια καθοδηγούνται από τις τουρκικές υπηρεσίες για να πραγματοποιούν επιθέσεις, πρώτα στη δυτική Κίνα, αλλά από τώρα και στο εξής σε όλη τη χώρα για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.
Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρόεδρος Ξι εγκαινίασαν το διυλιστήριο του Yasref-Yanbu, στη δυτική ακτή της χώρας. Είναι το πρώτο διυλιστήριο που χτίστηκε στο εξωτερικό από τη Sinopec. Αποτιμάται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τα δύο τρίτα ανήκουν στην Aramco ενώ το ένα τρίτο στη κινεζική εταιρεία. Αυτό το γιγάντιο εργοστάσιο, που χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, είναι μια επένδυση που έρχεται, ενώ η αμερικανική διεθνής συμμαχία κατά του Ντάες/Daesh βομβάρδιζε και κατέστρεφε όλες τις ισοδύναμες επενδύσεις της Κίνας στο Ιράκ. Σε περίπτωση μελλοντικού διαμελισμού της Αραβίας, το διυλιστήριο θα βρίσκεται στο Κρατίδιο που θα σχηματιστεί γύρω από τα ιερά τεμένη.
Πρόεδρος Ξι συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να επιταχυνθεί η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

  
Το 2009, η κρατική τηλεόραση της Κίνας μετέδωσε μια σειρά σε 59 επεισόδια για τη ζωή και τα ταξίδια του Zheng He, του «μεγάλου ευνούχου με τα τρία πετράδια», ο οποίος κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα, προσπάθησε να αποκαταστήσει το «Δρόμου του Μεταξιού», αλλά μέσω θαλάσσιας οδού. Συγκέντρωσε ένα στόλο 70 πλοίων και 30.000 ναυτών. Έκανε το προσκύνημα στη Μέκκα, ανέβηκε στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι την Αίγυπτο και κατέβηκε στις κάτω ακτές της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη. Η σειρά τονίζει την ειρηνική φύση των 7 αποστολών του. Για λόγους εσωτερικής πολιτικής, με το θάνατό του, κάηκαν οι σημειώσεις του, ο αυτοκράτορας κατάστρεψε το στόλο του και η Κίνα κλείστηκε στον εαυτό της για 600 χρόνια.

Αίγυπτος


Φτάνοντας στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Ξι συνάντησε τον ομόλογό του, στρατηγό αλ-Σίσι. Οι δύο άνδρες προέβησαν σε ανασκόπηση της κατασκευής του διπλασιασμού της διώρυγας του Σουέζ. Πέρυσι, οι Δυτικοί εξεπλάγησαν για αυτή τη φαραωνική προσπάθεια του Κάιρο, ενώ η Αίγυπτος δεν μπορεί να θρέψει τον ίδιο το πληθυσμό της και επιβιώνει μόνο χάρη στη σαουδαραβική οικονομική βοήθεια. Διαφαίνεται πλέον καθαρά ότι αυτό το σχέδιο, το οποίο δεν είχε νόημα σε όρους του σημερινού παγκόσμιου εμπορίου, γράφεται μεσοπρόθεσμα, στο πλαίσιο του εμπορικού προγράμματος της Κίνας.
Μια τεράστια βιομηχανική περιοχή άνοιξε στο στόμιο της Διώρυγας, σε απόσταση120 χιλιόμετρων από το Κάιρο. Προβλέπονται πρωτοφανείς επενδύσεις εκεί που θα απασχολούν 40.000 Αιγυπτίους. Ήδη, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σε λατομεία, έτσι ώστε η πέτρα έχει γίνει το κέντρο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπλέον, η Κίνα συμμετέχει στην κατασκευή μιας νέας αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Το Κάιρο, το οποίο ήταν στην εποχή του Νάσερ η κύρια δύναμη αραβική δύναμη, διαγράφτηκε σταδιακά από τη διεθνή σκηνή. Η νίκη του προέδρου αλ-Σίσι κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων και η σχετική σταθεροποίηση της χώρας επιτρέπουν να επανεξεταστεί τη δυνατότητα της Αιγύπτου να ανακτήσει αυτό το ρόλο. Η ανακάλυψη από τους Ιταλούς τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της υπόσχεται να λύσει γρήγορα τα οικονομικά της προβλήματα και της επιτρέπει, ήδη, να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.
Η κινεζική αντιπροσωπεία, θυμισθείσα τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κατά τη εποχή του Νάσερ και του Τσου Εν Λάι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αλί Αμπντέλ Ααλ και καθιέρωσε μια θεσμική συνεργασία με τη Λαϊκή Συνέλευση.
Ο Πρόεδρος Ξι και ο Αιγύπτιος ομόλογός του δήλωσαν δημόσια την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στη Συρία και απέρριψαν οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος με τη βία. Ωστόσο, απείχαν να αναφέρουν το περιεχόμενο των ανταλλαγών τους σχετικά με το θέμα.
Τέλος, ο πρόεδρος Ξι απευθύνθηκε στο Αραβικό Σύνδεσμο. Τόνισε το τεράστιο εμπορικό δυναμικό της περιοχής και την ανάγκη να συνεργαστούν ειρηνικά μεταξύ των εθνών για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν


Καθώς γράφω αυτές τις γραμμες, ο Πρόεδρος Ξι μόλις έφτασε στο Ιράν. Τα δυο έθνη έχουν μια μακρά κοινή ιστορία από την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από ορισμένα αγάλματα της Περσέπολης και από την κινεζική επιρροή στην ιρανική ζωγραφική. Στο Μεσαίωνα, ο «δρόμος του μεταξιού» παρέκαμπτε την Ινδία και περνούσε από την Κεντρική Ασία για να διασχίσει το Ιράν, στη συνέχεια, το Ιράκ και τη Συρία. Από τη θητεία του πρόεδρου Αχμαντινετζάντ, τα ιρανικά πανεπιστήμια μείωσαν τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και αύξησαν τη πρακτική των κινεζικών.
Για το Πεκίνο, το Ιράν δεν είναι απλά ένα ιστορικό βήμα στο «Δρόμο του Μεταξιού», είναι ένας εγγύς πολιτισμός από τον οποίον είχε αποκοπεί για πολύ καιρό, ένας φυσικός εταίρος, ο οποίος λόγω της μουσουλμανικής ταυτότητας του, του επιτρέπει να εισέλθει πιο εύκολα σε ένα αραβικό κόσμο τον οποίον αντιλαμβάνεται ως καθυστερημένο και βίαιο.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ρωσική Ομοσπονδία έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καλωσορίσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η απόφαση αυτή, η οποία είχε αναβληθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των δυτικών κυρώσεων, θα μεταβάλει τη Τεχεράνη σ’ ένα σημαντικό παίκτη στις διεθνείς σχέσεις.
Θυμηθείτε:
- Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει την οικοδόμηση του νέου δρόμου του μεταξιού σε όλο τον αραβικό κόσμο. Έχει ήδη καταφέρει τον διπλασιασμό της διώρυγας του Σουέζ. Είναι συνετή με τη Σαουδική Αραβία και φαίνεται πιο άνετη με την Αίγυπτο και το Ιράν.
- Το Πεκίνο ενδιαφέρεται για εμπορικές συναλλαγές με τη Εγγύς Ανατολή, αλλά περισσότερο με την Ευρώπη μέσω της Εγγύς Ανατολής.
- Παρά το γεγονός ότι απέχει να εκδηλωθεί πολιτικά, η Κίνα είναι διακριτικά παρούσα στο πλευρό της αραβικής αντίστασης κατά του δυτικού ιμπεριαλισμού. Σύντομα, το Ιράν θα γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
thumbnail
About The Author

0 comments