Στην Ελλάδα, από την Κύπρο, μετά από δεκαετίες τα λείψανα Ελλαδιτών πεσόντων



«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και για τους υπόλοιπους 72 αγνοουμένους Ελλαδίτες που έπεσαν στην Κύπρο, και μέχρι τώρα, με τα μέσα που διέθετε η Πολιτεία, δεν είχαν αναγνωριστεί». Αυτή τη δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον Real Fm, λίγες ώρες πριν από την τελετή υποδοχής των λειψάνων πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας, τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την ταυτοποίησή τους στην Κύπρο.


Ο Π. Καμένος έκανε λόγο για «λογαριασμούς που οφείλει η πατρίδα να κλείσει αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές σε ανθρώπους οι οποίοι είτε πολέμησαν και έπεσαν για την πατρίδα αλλά αγνοήθηκαν, είτε κάποιοι τους ξέχασαν».
Ο τυπικός επίλογος του ηρωισμού έξι Ελλήνων στρατιωτικών που αγνοούνταν για μια ζωή ολόκληρη -από το ΄65, το ΄66, το ΄74- στην Κύπρο γράφτηκε πριν από λίγους μήνες με την ταυτοποίηση των οστών.
Τα οστά του συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου, των εφέδρων ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη, Νικολάου Καβροχωριανού, Νικολάου Τσιγγαρόπουλου και των στρατιωτών Δημήτρη Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα μεταφέρθηκαν από αξιωματικούς του στρατού παρουσία του υπουργού, για την τελετή που έγινε στο ΥΠΕΘΑ. Έφθασαν στην Ελλάδα, στην Ελευσίνα, από την Κύπρο με στρατιωτικό αεροπλάνο και παραδόθηκαν τους συγγενείς τους. Τα λείψανα συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, και ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η εποχούμενη πομπή έφθασε στο υπουργείο στις 13:30, όπου τελέστηκε η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα από τον υπουργό Πάνο Καμμένο, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του Χριστόφορου Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.
Στις 14:00 στον Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας τελέστηκε τρισάγιο και στις 14:30 ακολούθησε χαιρετισμός των δύο υπουργών.
thumbnail
About The Author

0 comments