Πού οδηγεί η σουηδική “ανταρσία” κατά της πολιτικής ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ;



Η Σουηδία εφαρμόζει σταθερά τη νέα πολιτική της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Περίπου 80.000 παράνομοι μετανάστες, των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε, θα μεταφερθούν υποχρεωτικά με ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ εκτός χώρας. Μετά την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων, ο αριθμός των εισερχόμενων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στη χώρα αυτή έχει μειωθεί δραστικά...

Έρευνα: Deutsche WirtschaftsnachrichtenDeutsche WelleInternational Business Times 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η σουηδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την απέλαση ατόμων, τα οποία είχαν αιτηθεί άσυλο προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε, και μάλιστα η μεταφορά τους εκτός χώρας θα επισπευστεί, σύμφωνα με μια νέα έκτακτη ρύθμιση.


Ο υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε χθες βράδυ (27/01)σε δημοσιογράφους του σουηδικού τηλεοπτικού καναλιού SVT ότι το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στην Σουηδική Αστυνομία και στην Υπηρεσία Μετανάστευσης να εφαρμόσουν άμεσα το νέο αυτό μέτρο.
Μέχρι σήμερα, οι παράνομοι μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτονταν μεταφέρονταν εκτός χώρας με τακτικές πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους. Αλλά από τώρα και στο εξής, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης, όσοι απελαύνονται θα μεταφέρονται εκτός χώρας με πτήσεις τσάρτερ, με σκοπό να επισπευστεί η διαδικασία των απελάσεων. Προφανώς, το μέτρο αυτό θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια ακόμη.

Ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην Deutsche Welle :

“Σε αρχικό στάδιο, επιχειρήσαμε να ενθαρρύνουμε την εθελούσια επιστροφή των παράνομων μεταναστών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί ήπια το μέτρο των απελάσεων. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι είναι αδύνατο να σταθούμε εκεί. Πρέπει αναγκαστικά να τους υποχρεώσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους”.
Πέρυσι, 163.000 πρόσφυγες είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Σουηδία. Από τις περίπου 60.000 αιτήσεις που εξέτασαν και επεξεργάστηκαν οι σουηδικές αρχές το 2015, ενέκριναν και χορήγησαν άσυλο στο 55 % περίπου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Σουηδία επανέφερε το μέτρο των αυστηρών ελέγχων στα σύνορά της. Ωστόσο, από τις αρχές Ιανουαρίου ισχύει ένα επιπρόσθετο μέτρο. Όλες οι εταιρείες τρένων και λεωφορείων είναι υποχρεωμένες να κρατούν τις ταυτότητες των επιβατών οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα Δανίας – Σουηδίας μέσω της γέφυρας Έρεζουντ.

Και το μέτρο απέδωσε. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η σουηδική κυβέρνηση, από τις αρχές του 2016 διέσχισαν τη γέφυρα αυτή  περίπου 100 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση, ενώ τον Οκτώβριο την διέσχιζαν περίπου 10.000 την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το νέο μέτρο έχει ήδη αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας:
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία δεν είναι πλέον βιώσιμη. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε δράση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο.
Εάν αφεθούμε στην πολιτική της γερμανικής ηγεσίας, η Ευρώπη θα μπορούσε να δέχεται εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών και προσφύγων κάθε χρόνο, αν οι γειτονικές χώρες ήταν επίσης πρόθυμες να υποδεχθούν τον ίδιο αριθμό μεταναστών όπως η Σουηδία. Αλλά πού θα μας οδηγήσει αυτό; Σας εγγυώμαι ότι η "ενωμένη Ευρώπη" σε λίγα χρόνια θα είναι τελειωμένη υπόθεση”.
Ενώ η κατάσταση του παραλόγου συνεχίζεται, με τα σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο να παραμένουν ουσιαστικά ανοιχτά, την ίδια ώρα που η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αναμένεται να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αποστασιοποίησης αυτής της Σουηδίας από την πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” που εισηγήθηκε η καγκελάριος Μέρκελ και τι προτίθενται να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες.

thumbnail
About The Author

0 comments