Το παιχνίδι στη Συρία βαίνει προς το τέλος του; H Tουρκία ανησυχεί και προβοκάρει την ειρηνευτική διαδικασία...

Σάββας Καλεντερίδης 
Έχουμε γράψει και άλλες φορές, από αυτήν εδώ τη στήλη, ότι το 2016 αν δεν είναι έτος λύσης, θα είναι η χρονιά που δρομολογηθεί η λύση στη Συρία. Όσο και να φαίνεται παράξενο, στις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και Ρωσίας, για την επίλυση και τον τερματισμό της κρίσης, ο παράγοντας που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία, είναι η Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε την Πέμπτη –στο Παρίσι όπου βρέθηκε ακριβώς για να συμμετέχει σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστραλίας και Ολλανδίας, με θέμα την επίλυση της κρίσης στη Συρία– δήλωσε ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι υπουργοί Άμυνας 26 χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα συναντηθούν στο Παρίσι.
Στόχος είναι καλύτερος συντονισμός και ο τελικός σχεδιασμός για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ι.Κ. από τα εδάφη που κατέχουν στη Συρία και το Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με κύριο θέμα το αν θα συμμετέχουν ή όχι οι Κούρδοι της Συρίας και συγκεκριμένα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) ανάμεσα στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στη Γενεύη.
Ακριβώς επειδή η συμμετοχή των Κούρδων θα αποτελέσει την υψηλοτέρου επίπεδου διεθνή νομιμοποίησή τους, νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο και την τεράστια έκταση που κατέχουν στο λεγόμενο «κουρδικό διάδρομο», κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει εξαντλήσει τις πολιτικές και διπλωματικές της δυνατότητες, για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία στηρίζει σθεναρά η Ρωσία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το Λονδίνο, ζητώντας τη βοήθεια της αγγλικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Βοήθεια που κατά πάσα πιθανότητα εξασφάλισε ήδη από τη Γαλλία, άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ασκεί πιέσεις στη Ρωσία να υπαναχωρήσει στο θέμα, επικαλούμενη αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, ο εκ των ηγετών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος Τζεμίλ Μπαγίκ, μιλώντας πριν από μια εβδομάδα στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Stêrk TV, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που θα γίνουν στη Γενεύη, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην περίπτωση που δεν συμμετέχουν οι Κούρδοι.
Μάλιστα ανέφερε ότι αν ο στόχος όλων είναι να παραμείνει ενωμένη και δημοκρατική η Συρία, τότε στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Κούρδοι.
Επίσης, ο Μπαγίκ κάλεσε τους Κούρδους του Νότιου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), να διώξουν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στη Μοσούλη, γιατί αν δεν το κάνουν, οι Τούρκοι θα παραμείνουν εκεί για πάντα, πετυχαίνοντας τη μόνιμη διάσπαση των Κούρδων. Τέλος, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) Σαλίχ Μουσλίμ, δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι συνομιλίες χωρίς τους Κούρδους δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Όσον αφορά την επιχειρησιακή πλευρά του θέματος, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση από τους Κούρδους και από συνεργαζόμενες δυνάμεις Σύρων, από τη μια πλευρά της πόλης Τζαραμπλούζ, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, και από την άλλη πλευρά της πόλης και της περιοχής Αζάζ, με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.
Αν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες αυτές και απελευθερωθούν οι προαναφερθείσες πόλεις, τότε θα έχει αποκοπεί η επικοινωνία της Τουρκίας με το Χαλέπι, ενώ οι Κούρδοι από την πλευρά τους θα έχουν ενώσει τα καντόνια Κομπάνι-Αφρίν, φθάνοντας ένα βήμα πριν τη θάλασσα.
Κατά την εκτίμησή μας, ΗΠΑ και Ρωσία κατατείνουν να αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη, και στο θέμα της συμμετοχής των Κούρδων στις συνομιλίες της Γενεύης και στο θέμα της απελευθέρωσης Τζαραμπλούζ-Αζάζ. Κάτι που κορυφώνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία θα προσπαθήσει να κάνει το παν για να αλλάξει το ρου των εξελίξεων, οδηγώντας έτσι τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Σημείωση: Ενώ είχε γραφτεί το άρθρο, πληροφορηθήκαμε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Μιστούρα, κάλεσε τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας, στην Τρίτη Συνάντηση της Γενεύης. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στην εν λόγω συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, 25 Δεκεμβρίου 2016. Τελικώς η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου, με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας αλλά και της Σ. Αραβίας, η οποία επίσης απειλεί με μποϋκοτάζ τη συνάντηση.
thumbnail
About The Author

0 comments