Ο Ερντογάν να αφήσει τους Κούρδους και να πιάσει την ISIS

Η βομβιστική επίθεση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τόσο αιματηρή όσο η αυτή του περασμένου έτους στην Άγκυρα, ενώ υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία διαφορά που είναι ενθαρρυντική -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια λέξη για μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα και τραυμάτισε άλλα 15: αυτή τη φορά, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη στους Κούρδους μαχητές.

Η Τουρκία αξίζει όση βοήθεια και συμπόνια μπορεί να έχει μετά την επίθεση στην καρδιά της ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ενώ οι λεπτομέρειες παραμένουν θολές, φαίνεται ότι ένας άνδρας συριακής καταγωγής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας δίπλα στο 3,500- ετών Οβελίσκο του Θεοδόσιου, στην περιοχή Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης. Ο Erdogan προειδοποίησε το λαό του ότι πρέπει είτε να πάρει το μέρος της κυβέρνησης κατά των τρομοκρατών –συμπεριλαμβανομένων τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- είτε αυτό των τρομοκρατών. Ωστόσο καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ορίσει και τις προτεραιότητες της: Μπορεί να εστιάσει στον κρίσιμο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ή να αφήσει να αποσπάται αιωνίως η προσοχή της από τον αγώνα εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK στο βόρειο Ιράκ και την ανατολική Τουρκία.

Το ότι ο Erdogan δείχνει να κρατά αμυντική στάση, είναι επειδή πολλοί Τούρκοι τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για αυτά που υφίστανται τόσο από το ΡΚΚ όσο και από το Ισλαμικό Κράτος. Στην περίπτωση του ΡΚΚ, συμβαίνει επειδή ο Erdogan τερμάτισε την ειρηνευτική διαδικασία που σπασμωδικά ακολουθούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, μια απόφαση που –είτε εκούσια, είτε ακούσια- τον βοήθησε να ανακτήσει χαμένες ψήφους ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του περασμένου έτους .

Όσο για το Ισλαμικό Κράτος, οι υποστηρικτές του κρύβονται σε κοινή θέα μεταξύ των 2 εκατομμυρίων ή περισσότερων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Στην προσπάθειά του να απομακρύνει τον Πρόεδρο Bashar Al-Assad από την εξουσία στη Συρία, ο Erdogan έκανε τα στραβά μάτια για τους εξτρεμιστές μαχητές που διέσχιζαν τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό επέτρεψε στην οργάνωση να ριζώσει στην Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν επιτέλους καθαρίζουν τους θύλακες του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία και να κλείνουν τα σύνορα. Αλλά όπως έδειξε η απάντηση στην περσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα -η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας- η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναλώνεται στον πόλεμο με τους Κούρδους τον οποίο σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε η ίδια.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θα εμπλεκόταν ούτως ή άλλως στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, απλά και μόνο λόγω γεωγραφίας. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για τον Erdogan να αποδείξει την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει τώρα το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν να αποκλιμακώσει τη διένεξη με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν διαπραγματεύσιμα αιτήματα για τα γλωσσικά δικαιώματα και την αυτονομία. Και ενώ και το RKK πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ο ηγέτης του, Abdullah Ocalan, είναι υπό τουρκική κράτηση και είναι διαθέσιμος για διαπραγμάτευση. Οι φιλειρηνιστές Κούρδοι εκπροσωπούνται από εκλεγμένους πολιτικούς στο τουρκικό κοινοβούλιο, και αντί να συνεχίσει να τους κατηγορεί για "προδοσία", ο Erdogan θα πρέπει να αρχίσει να συζητά μαζί τους για συνεργασία. Με άλλα λόγια, το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας, είναι δύσκολο άλλα όχι άλυτο.

Οι στόχοι του Ισλαμικού Κράτους, αντίθετα, δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτοί. Αντί να διεξαγάγουν έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειες και τους πόρους τους στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Tης συντακτικής ομάδας του Βloomberg View
Πηγή Capital
thumbnail
About The Author

0 comments