Ο Ομπάμα απαγόρευσε ρητά την εισαγωγή προϊόντων που φτιάχνουν εργάτες-"σκλάβοι" ή παιδιά

Ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ που έτσι κλείνει μια για πάντα ένα νομοθετικό "παραθυράκι" 85 χρόνων 

Ο Ομπάμα απαγόρευσε ρητά την εισαγωγή προϊόντων που φτιάχνουν εργάτες-σκλάβοι ή παιδιά

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έδωσε τέλος σε ένα 85 χρόνων "παραθυράκι" που επέτρεπε στις ΗΠΑ να εισάγουν προϊόντα που έχουν παραχθεί από εργάτες παγιδευμένους και υπόδουλους σε όλον τον κόσμο.   


Το νομοσχέδιο, που υπεγράφη την Τετάρτη, εμποδίζει πλέον τις ΗΠΑ να εισάγουν ψάρια που ψάρεψαν σκλάβοι στην Νοτιοανατολική Ασία, χρυσό που εξόρυξαν παιδιά στην Αφρική ή ρούχα που έραψαν κακοποιημένες γυναίκες στο Μπαγκλαντές, ενώ απαγορεύει και άλλα προϊόντα που "κατασκευάστηκαν ανήθικα", από κακάο μέχρι ηλεκτρονικά είδη.  

Μέχρι πρότινος οι συνήθεις νόμοι γύρω από τις εισαγωγές προϊόντων φτιαγμένων από χέρια εργατών που τους εκμεταλλεύονταν ή και ακόμη χειρότερα παιδιών τύγχαναν αγνόησης εξαιτίας της "καταναλωτικής ζήτησης", που πρακτικά σήμαινε πως οι εισαγωγές επιτρέπονταν αν δεν υπήρχε αρκετό απόθεμα να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.   

 Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή 20,9 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως και η παράνομη βιομηχανία εκτιμάται πως κερδίζει από όλο αυτό περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. 

thumbnail
About The Author

0 comments