Στο καλό σκάκι, ο μαιτρ διαβάζει και την σκέψη σου...

Οι Αμερικανοί υποτίμησαν σοβαρά την αποφασιστικότητα των Ρώσων και την προθυμία τους να δράσουν προκειμένου να αποτρέψουν εκείνο το οποίο απειλούσαν ότι θα κάνουν οι ΗΠΑ  

Του Alexander Mercouris για το Russia Insider    
Απόδοση:"Ας Μιλήσουμε Επιτέλους"!

Ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, έριξε μια “βόμβα” σε πρόσφατο άρθρο του, αλλά ελάχιστοι την αντιλήφθηκαν. Σε ανάλυσή του στην έντυπη έκδοση της λονδρέζικης εφημερίδας Evening Standard  (βλέπε όλο το άρθρο του στο «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!» ), όπου υπεραμύνθηκε της ρωσικής πολιτικής στη Συρία, ο πρέσβης έκανε την εξής απίστευτη αποκάλυψη:


“Το περασμένο καλοκαίρι μας έλεγαν οι εταίροι των Δυτικών χωρών, ότι τον Οκτώβριο η Δαμασκός θα παραδινόταν στο Iσλαμικό Κράτος. 
Αυτό  σχεδίαζαν να κάνουν. Τα επόμενα σχέδιά τους δεν τα γνωρίζουμε. Πιθανώς,  είχαν βρει κάποιους τρόπους να βγάλουν τους εξτρεμιστές ασπροπρόσωπους και να αποδεχθούν το κράτος τους, ένα σουνιτικό μόρφωμα, του οποίου τα σύνορα θα ήταν κάπου ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία”.

Το καλοκαίρι, τότε δηλαδή που οι Ρώσοι είχαν αυτή την έγκυρη πληροφορία από Δυτικούς, σύμφωνα με τον Γιακοβένκο, ήταν η εποχή που οι ΗΠΑ συζητούσαν με την Τουρκία και τηνΙορδανία για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την κατασκευή ασφαλών καταφυγίων στη Συρία.

Σε προηγούμενο άρθρο μου  στο ιστολόγιο Russia Insider, είχα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ο όρος “ζώνη απαγόρευσης πτήσεων” είναι σήμερα ένας ευφημισμός για μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Συνεπώς, αυτό που σαφώς εννοεί ο Γιακοβένκο είναι ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να ξεκινήσουν βομβαρδισμούς το καλοκαίρι, για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας, έχοντας πλήρη γνώση του ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την τελική επικράτηση του Ισλαμικού Κράτους τον Οκτώβριο και την κατάληψη της Δαμασκού από τους τρομοκράτες.


Σε άρθρο που είχε προηγουμένως δημοσιευθεί στο Russia Insider,καταδείχθηκαν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία παρενέβη στη Συρία. Ο κύριος λόγος ήταν η πρόθεση της Ρωσίας να προλάβει την ανακήρυξη μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δηλαδή την έναρξη μιας εκστρατείας βομβαρδισμών με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι ο Γιακοβένκο αναφέρει ότι οι Αμερικανοί είπαν στους Ρώσους ότι η στρατιωτική εισβολή τους θα οδηγούσε στην κατάληψη της Δαμασκού από το  Ισλαμικό Κράτος μέχρι τον Οκτώβριο εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους οι Ρώσοι θεωρούν ότι έπρεπε να ενεργήσουν με τον τρόπο που ενήργησαν.

Στο σημείο αυτό θα γίνω ο δικηγόρος του διαβόλου και θα αναρωτηθώ: Λέει την αλήθεια ο Γιακοβένκο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι το γεγονός ότι ούτε η βρετανική ούτε η αμερικανική κυβέρνηση διέψευσαν αυτό που αποκάλυψε ο Ρώσος διπλωμάτης. Αυτό, βέβαια, ίσως και να μην είναι αρκετό για να πείσει τον κάθε δύσπιστο. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ θεωρούν ότι, μετά από την εκρηκτική δήλωση του Γιακοβένκο, μια διάψευσή της απλώς θα της έδινε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Η καλύτερη, επομένως, προσέγγιση για τους Αγγλοαμερικανούς είναι η σιωπή. Αν αυτό ισχύει, τότε το γεγονός ότι η “βόμβα” που έριξε ο Γιακοβένκο έχει αγνοηθεί παντελώς αποδεικνύει ότι η προσέγγιση αυτή βρήκε τον στόχο της.

Ο δικηγόρος του διαβόλου ίσως να έθετε και ένα δεύτερο ερώτημα: Είναι ο Γιακοβένκο σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες συζητήσεων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι μεταξύ Ρώσων και Δυτικών δυνάμεων, όπως ο ίδιος λέει;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι σχεδόν σίγουρα “ναι”. Αν και το Λονδίνο δεν είναι πλέον η πιο κομβικής σημασίας διπλωματική απόσπαση στη Δυτική Ευρώπη για έναν Ρώσο πρέσβη, παραμένει μια σημαντική απόσπαση, και κάθε υπάλληλος που διορίζεται πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία είναι εξ ορισμού ένας ανώτερος αξιωματούχος, για τον οποίο η Μόσχα φροντίζει να είναι άρτια ενημερωμένος. Και εάν υπήρξαν συζητήσεις του είδους που ανέφερε ο Γιακοβένκο, θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι του έγινε πλήρης ενημέρωση.

Τα όσα δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης έχουν επίσης πλήρη ταύτιση με όσα ήδη γνωρίζουμε. Το καλοκαίρι, έχοντας μόλις καταλάβει την Παλμύρα, το Ισλαμικό Κράτος ήταν σε πλήρη “φόρμα”, γεγονός που καθιστά πιθανό το σενάριο του να έφθανε στη Δαμασκό μέχρι το φθινόπωρο. Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Στρατός είχε σε εκείνη ακριβώς τη φάση υποστεί μια σειρά από βαριές ήττες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την επαρχία Ιντλίμπ.

Δεδομένων όλων αυτών, και με φόντο τις συζητήσεις των Αγγλοαμερικανών γύρω από μια πιθανή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Συρίας, δεν είναι απίθανο κάποιοι Αμερικανοί να είπαν στους Ρώσους από το καλοκαίρι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κατακτούσε τη Δαμασκό μέχρι τον Οκτώβριο. Όσο για τις συζητήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την κατασκευή ασφαλών καταφυγίων, δεν υπήρχε τίποτα το μυστικό για τα σχέδια αυτά, αφού τα παραδέχονταν ανοιχτά.

Για ποιον λόγο, όμως, είπαν οι Αμερικανοί  στους Ρώσους ότι ανέμεναν την άλωση της Δαμασκού από το Ισλαμικό Κράτος μέχρι τον Οκτώβριο;

Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να το μαντέψει κανείς. Κανείς, στις αρχές του καλοκαιριού, δεν πίστευε πως υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα να επέμβουν οι Ρώσοι στρατιωτικά στη Συρία. Οπότε οι Αμερικανοί ίσως να σκέφτηκαν ότι δεν διακινδύνευαν τίποτε εάν μιλούσαν στους Ρώσους για τα στρατιωτικά σχέδιά τους και για τις επιπτώσεις που θα είχαν αυτά τα σχέδια.

Αυτό που ίσως ήλπιζαν οι ΗΠΑ ήταν ότι η απειλή μιας αεροπορικής επιδρομής που θα οδηγούσε στην κατάληψη της Δαμασκού από το Ισλαμικό Κράτος θα τρομοκρατούσε τη Μόσχα και θα έπειθε τους Ρώσους να αναγκάσουν τον Άσαντ να παραιτηθεί. Αυτός ήταν και ο στόχος των ΗΠΑ από την αρχή.

Αν αυτό ισχύει, τότε οι Αμερικανοί υποτίμησαν σοβαρά την αποφασιστικότητα των Ρώσων και την προθυμία τους να δράσουν προκειμένου να αποτρέψουν εκείνο το οποίο απειλούσαν ότι θα κάνουν οι ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, η αποκάλυψη του Γιακοβένκο έχει πλήρη λογική βάση, οπότε είναι αληθινή. Και αυτό που αποδεικνύει είναι το πόσο απερίσκεπτοι έχουν γίνει οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά την πολιτική τους στο συριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ προσποιούνταν ότι προσπαθούσαν να εξολοθρεύσουν το Ισλαμικό Κράτος, στην πραγματικότητα προετοίμαζαν τα βήματα εκείνα που ήταν βέβαιοι ότι θα διευκολύναν την τελική επικράτησή του.

Ακόμη και αν αυτό το νοούσαν μόνο ως μέρος ενός διπλωματικού παιχνιδιού, ήταν κάτιεντελώς απαράδεκτο. Φαντάζεστε πόσο προδομένες θα ένιωθαν οι οικογένειες των Αμερικανών που έγιναν θύματα της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, αν μάθαιναν ποτέ για όλα αυτά; Ούτε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την κατάπληξη και τις αντεγκλήσεις στην Ουάσιγκτον, όταν οι Ρώσοι, εντελώς απροσδόκητα, έστρεψαν 180 μοίρες την κάννη της στρατηγικής των ΗΠΑ που τους σημάδευε, παρεμβαίνοντας στη Συρία με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε.

Και οι κάτοικοι της Δαμασκού, που γλίτωσαν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και την άλωσή τους από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν μια πολύ μεγαλύτερη κοσμοπλημμύρα λαθρομεταναστών, αν πραγματοποιούσαν οι Αμερικανοί όσα είπαν στους Ρώσους, έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στους Ρώσους, επειδή φρόντισαν έγκαιρα να ανατρέψουν τα σχέδια της Ουάσιγκτον και να μην αιματοκυλιστεί για άλλη μια φορά ο κόσμος.





thumbnail
About The Author

0 comments