Η κλιμάκωση του νομισματικού πολέμου οδηγεί σε επικίνδυνες εξελίξεις

Υπάρχουν πολλά είδη πολέμου που διεξάγονται μεταξύ αντιπάλων, έως ότου καταλήξουν στις στρατιωτικές συγκρούσεις 

Ανάλυση του Timothy Alexander Guzman για το ιστολόγιο Silent Crow News
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Στην Ουάσιγκτον αναμφίβολα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός, μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση της  Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (National Iranian Oil Company) (NIOC). 


Η είδηση, όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο RIA Novosti
“Το Ιράν προτίθεται να δραστηριοποιηθεί εναλλακτικά, κάνοντας χρήση του ευρώ, του κινεζικού γουάν και άλλων ισχυρών νομισμάτων, αλλά όχι πλέον του δολαρίου”, δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Μασούντ Eσφαχανί Χασέιμιαν.

“Επειδή υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που ισχύουν στην περίπτωσή μας, λόγω του JCPOA (“Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Διευθέτηση του Πυρηνικού Προγράμματος”), δεν επιθυμούμε να εξαρτώμαστε από το δολάριο και γενικότερα την κυκλοφορία του δολαρίου στον κόσμο”, είπε ο αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την σημαντική μείωση της κερδοφορίας από τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας σε δολάρια. “Οι εμπορικές συναλλαγές μας θα γίνονται σε ευρώ, γουάν και κάποια άλλα ισχυρά νομίσματα".

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, με τίτλο “Αποκλειστικό: Το Ιράν αποφάσισε οι νέες και εκκρεμείς οφειλές από πωλήσεις πετρελαίου του να εξοφλούνται σε ευρώ, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο, και η κρατική ιρανική εταιρεία National Iranian Oil Company (NIOC) δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα αντικαταστήσει τo δολάριo με το ευρώ (ή το κινεζικό γουάν ή άλλο ισχυρό νόμισμα) στις εμπορικές συναλλαγές του:

Είναι προφανές ότι το Ιράν επιδιώκει κάτι πολύ συγκεκριμένο: να παρακάμψει το δολάριο ΗΠΑ, υποκαθιστώντας το με άλλα νομίσματα, λόγω της επιμονής της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις, εάν και όποτε θέλει, εις βάρος του. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο:

“Αφ’ ενός, το Ιράν διεκδικεί, όπως δικαιούται, τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που του οφείλουν η Ινδία και άλλοι αγοραστές πετρελαίου της, αλλά σε ευρώ. Αυτό αφορά τις εκκρεμείς οφειλές. Ωστόσο, αποφάσισε επίσης και οι νέες συναλλαγές που αφορούν την πώληση αργού πετρελαίου να γίνονται σε ευρώ, γουάν και άλλα ισχυρά νομίσματα. Η κίνηση αυτή δηλώνει την πρόθεση του Ιράν να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο ΗΠΑ, μετά την ανακούφιση από την άρση των κυρώσεων εις βάρος του, η οποία ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίoυ”.

Οι κυρώσεις αυτές ίσχυσαν από το 2010 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 (η ΕΕ άρχισε να τις εφαρμόζει από το 2012), και όπως φαίνεται καθαρά στον παρακάτω πίνακα, είχαν δραματικές επιπτώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυτής, ειδικά μετά από την εφαρμογή των κυρώσεων από την ΕΕ.


Η είδηση σχετικά με την άρση των κυρώσεων προκάλεσε ένα γενικό αίσθημα ανακούφισης. Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι οι εξαγορασμένοι από την AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) πολιτικοί της Ουάσινγκτον δεν θα αργήσουν θα κάνουν νέα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αφού “ανακαλύψουν” μια νέα αιτία για να προσάψουν κάτι στην ιρανική κυβέρνηση, ακόμη και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αν περνάει απ’ το χέρι τους.

Ας δούμε όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά του θέματος.Το δημοσίευμα τουReuters αναφέρει: 
"Ανώνυμη πηγή από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) δήλωσε στο Reutersότι το Ιράν θα χρεώσει σε ευρώ για όσες συμβάσεις υπέγραψε πρόσφατα με επιχειρήσεις, όπως ο γαλλικός εταιρικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, τα ισπανικά διυλιστήρια Cepsa και την Litasco, τον επενδυτικό “βραχίονα”  της ρωσικής Lukoil".

Είναι γνωστό ότι το Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και είναι σήμερα σε θέση να κάνει στρατηγικούς ελιγμούς, όπως π.χ. να κάνει ανοίγματα προς άλλα νομίσματα, χωρίς να αισθάνεται την απειλή ενός πολέμου από την πλευρά των ΗΠΑ και, φυσικά, του Ισραήλ. 

"Στα τιμολόγια που εκδίδουμε, παραθέτουμε μια ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές του πετρελαίου μας θα πρέπει να μας εξοφλούν  σε ευρώ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο χρονικό διάστημα που γίνεται η παράδοση", δήλωσε στο Reuters η πηγή από την NIOC.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι κάτι που επίσης επισημαίνεται στο άρθρο του Reuters: "Ειδικά οι αλλαγές στους όρους των πωλήσεων πετρελαίου που αφορούν τις συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα εύλογες σήμερα, αφού η ΕΕ είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν".

Αυτό μας ξυπνά κάποιες μνήμες, ή μήπως κάνω λάθος; Μας πηγαίνει πίσω στον πόλεμο του Ιράκ, όταν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης (και ειδικά η Judith Miller και οι New York Times) ψεύδονταν συστηματικά, κάνοντας πλύση εγκεφάλου στους πολίτες για τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ”. Σήμερα, παρ όλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε πως ένας από τους κύριους λόγους που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ ήταν η απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν, το Νοέμβριο του 2000, να δέχεται πληρωμές σε ευρώ αντί σε δολάρια ΗΠΑ για τις συναλλαγές του πετρελαίου της χώρας του. Σίγουρα θα θυμάστε επίσης, ότι το καθεστώς Μπους και τα μέλη της συμμορίας του, οι αποκαλούμενοι “νεοσυντηρητικοί”, κατηγόρησαν την ιρακινή κυβέρνηση ακόμη και για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 


Οπότε αναρωτιέμαι, όπως κάθε λογικός άνθρωπος θα αναρωτιόταν στη θέση μου: Τι σχέδια απεργάζεται η Ουάσιγκτον μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ιράν;Πόσο απίθανο ακούγεται, ειδικά στην φάση αυτή, όπου η Ρωσία ανατρέπει τα σχέδια αυτών των ίδιων δυνάμεων στη Συρία, αλλά και στο μέλλον, να γίνει μια νέα έκκληση στο Κογκρέσο για επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, όταν η χώρα αυτή θα επιχειρήσει να δοκιμάσει νέους πυραύλους ή να διεξαγάγει ναυτικές ασκήσεις στα χωρικά της ύδατα; Δεν είναι λίγα εκείνα τα μέλη του Κογκρέσου, εκτός από τους προβλέψιμους γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Τσαρλς Σούμερ, που θα ψηφίσουν υπέρ των νέων κυρώσεων, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ομπάμα να δώσει άλλο ένα χαστούκι στο Ιράν, επιβάλλοντας επιπρόσθετες κυρώσεις, εκτός από εκείνες που ήδη ισχύουν, αναφορικά με τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων του Ιράν.

Οι τελευταίες κυρώσεις απαγόρευαν ρητά σε αρκετούς φορείς και ιδιώτες που συνδέονται με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν να κάνουν χρήση οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος των ΗΠΑ για τις συναλλαγές τους. Οπότε; Ποιο νόμισμα χρησιμοποιεί το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα για τις συναλλαγές του; Το δολάριο ΗΠΑ, φυσικά. Εκεί είναι ακριβώς το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν θέλει όλες οι προηγούμενες (οφειλούμενες) και οι μελλοντικές πληρωμές σε όφελός του να γίνονται σε ευρώ. Για να αποτρέψει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις που θα προκαλέσουν οικονομική δυσπραγία στον ιρανικό λαό, ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες διαδοχικών κυρώσεων επί δεκαετίες.

Η μέχρι σήμερα κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τροφοδοτείται από την ισχύ τουπετροδολαρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το δολάριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 60% των αποθεματικών νομισμάτων όλου του κόσμου.

Τι θα πρέπει να αναμένουμε, λοιπόν, μετά από τις πρόσφατες κινήσεις από την πλευρά τουΙράν, της Ρωσίας και της Κίνας να υποκαταστήσουν το δολάριο των ΗΠΑ; Μήπως ότι θα εκθρονιστεί το πιο διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο μέσα στους επόμενους μήνες;

Σίγουρα όχι, αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός ότι ο κόσμος πορεύεται σταδιακά προς μια μεταβατική περίοδο, μετά από το τέλος της οποίας θα δούμε μια αποχή από την χρήση του αμερικανικού δολαρίου, χωρίς να προκληθούν μεγάλες αναταράξεις  στην παγκόσμια οικονομία. Αυτός ακριβώς είναι και ο παράγοντας που προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στην Ουάσιγκτον και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μια μελλοντική παγκόσμια σύγκρουση.
thumbnail
About The Author

0 comments