Διαβάστε με προσοχή αυτό το άρθρο ενός φιλοκυβερνητικού Τούρκου αναλυτή: "Περισφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία"

Kurtuluş Tayiz

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Ο δρόμος από την Τουρκία προς το Χαλέπι έχει κλείσει και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε λένε ότι η πόλη αυτή σε λίγες μέρες θα είναι απολύτως περικυκλωμένη από τις δυνάμεις του Άσαντ. Αν πέσει το Χαλέπι, μετά από την πίεση που θα ασκηθεί στους υπερασπιστές της από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και από το στρατό του Άσαντ, ο οποίος υποβοηθείται από Ιρανούς ενόπλους, αυτός που θα επηρεαστεί πιο πολύ δεν θα είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Δύση, θα είναι η Τουρκία.
Εν όσω στις συνομιλίες της Γενεύης οι μεγάλες δυνάμεις κοροϊδεύουν την αντιπολίτευση, οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, υποβοηθούμενες από τη Ρωσία, συνεχίζονται εντεινόμενες και χωρίς καμία διακοπή. Το
κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που συγκαταλέγεται στην προαναφερθείσα συμμαχία, προετοιμάζεται να προελάσει από δυσμάς προς ανατολάς, από το καντόνι του Αφρίν, και να καταλάβει την περιοχή δυτικά του ρου του Ευφράτη ποταμού. 
Από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, βλέπει τελικά ότι εισερχόμεθα σε μια θερμή περίοδο κατά την οποία η εθνική ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας τίθεται σε κίνδυνο. Παρατηρώντας τις εξελίξεις και τα τελετελεσμένα στην Νοτιοανατολική Τουρκία*, και συναξιολογώντας τα με τις εξελίξεις που γίνονται στα σύνορά μας, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιχείρηση περικύκλωσής της που έχει ξεκινήσει έξω από τα σύνορά της, στην οποία το PKK, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αλλά και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) παίζουν ρόλο εσωτερικής περικύκλωσης.
Το κόμμα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε κόμμα που επιχειρεί να γκρεμίσει την Τουρκική Δημοκρατία. Τώρα γίνεται καλύτερα αντιληπτό ότι η επιχείρηση ανατροπής του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που έγινε μετά από τη σκευωρία  της κασέτας**, δεν αφορούσε μόνο την αλλαγή της προεδρίας στο κόμμα αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Η δύναμη που έθεσε υπό τον έλεγχό του το CHP, μετατρέποντας αυτό το κόμμα με ιστορία εκατό χρονών σε ενεργούμενο του ΡΚΚ και του παράλληλου κράτους***, το κατέστησε μέρος της διεθνούς δύναμης που περικυκλώνει την Τουρκία.
Τη στιγμή που το τουρκικό κράτος αξιολογεί το PYD ως μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, το CHP άρχισε να θεωρεί την οργάνωση αυτή ως "σύμμαχο". Τη στιγμή που η κυβέρνηση διεξάγει έναν αποτελεσματικό αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, το CHP φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση "να καθήσουμε στο τραπέζι" και να τα βρούμε με το ΡΚΚ.
Απαιτείται μια θαρραλέα αποφασιστικότητα στον αγώνα εναντίον του ΡKK, του HDP και του CHP.
Αν το κράτος δεν επιδείξει αυτήν την αποφασιστικότητα, αρχίζει για την Τουρκία η διαδικασία συριοποίησής της. Θα γίνουμε Συρία. Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, όπως νομίζουν ορισμένοι, την άνοιξη και το καλοκαίρι αναμένονται μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για εκείνους που διαχειρίζονται τέτοιας σοβαρότητας κρατικές υποθέσεις, από το να περιπέσουν σε κατάσταση σύγχυσης. Το ΡΚΚ δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα κοινωνικής και ψυχολογικής επιρροής. Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή του είναι να δουλέψει η Δικαιοσύνη και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για να εφαρμοστούν σοβαρά μέτρα ασφαλείας εναντίον του.
Πηγή: Εφημερίδα Ακσάμ

*Η επίσημη κρατική γραμμή είναι η περιοχή του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν να αποκαλείται από όλους ΝΑ Τουρκία, ή απλώς Περιοχή!
**Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην πρόεδρος του CHP, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να πάρει τη θέση του ο Κούρδος αλεβίτης Κιλιτσντάρογλου, όταν δημοσιοποιήθηκε και προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά στις τηλεοράσεις ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν ο ίδιος να συμμετέχει σε ερωτική πράξη με μια βουλευτή του κόμματός του.
***Παράλληλο κράτος: Όρος που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως η Ακσάμ, για τα σχολεία, τις εταιρείες και τα ΜΜΕ που διαθέτει ο Φετουλλάχ Γκιουλέν.

πηγή
thumbnail
About The Author

0 comments