Χτυπήματα για την καρέκλα

Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 14 Μαρτίου 2016
Νετζατί Ντογρού
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Χτυπήματα για την καρέκλα
Ο τουρκικός στρατός, έχει αναπτύξει στα νοτιοανατολικά της δικής του χώρας, περίπου 200.000 στρατιώτες, από τους καλύτερα εκπαιδευμένους. Ένας στρατός με 200.000 στρατιώτες, πολεμάει στη δική του χώρα. Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία.

Πως όμως η χώρα ήρθε σ’ αυτή την κατάσταση, ποιος την οδήγησε εδώ;
Ο στρατός συγκρούεται με τους τρομοκράτες στη νότια Ανατολία, συνολικά σε 5-6 κωμοπόλεις. Ωστόσο, ο στρατός δεν εισβάλει ταυτόχρονα και στις 5-6 κωμοπόλεις ή δεν μπορεί να εισβάλει. Πρώτα εκκαθαρίζεται η μια κωμόπολη από τους τρομοκράτες και στη συνέχεια ακολουθεί η άλλη.
Η μια πλευρά της χώρας καίγεται. Καταστρέφεται. Τα πλέον επώδυνα προβλήματα  στη νότια Ανατολία συνεχίζονται. Χθες το απόγευμα (σ.σ. εννοεί τη βομβιστική επίθεση της 13 Μαρτίου 2016), σύμφωνα με την πρώτη δήλωση, 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μια νέα έκρηξη σημειώθηκε, ωστόσο στην Άγκυρα υπάρχει ένας «πόλεμος για την καρέκλα». Θα μπορούσαμε να πούμε ένας «πόλεμος σε προσωπικό επίπεδο».
Χτυπιούνται.
Συγκρούονται.
Κρυφά… κρυφά…
Αλληλοσπαράζονται για τρεις καρέκλες.
Την καρέκλα του υπουργού, την καρέκλα του υφυπουργού και την καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού.
Τα πρώτα σημάδια των χτυπημάτων αυτών εμφανίστηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδος. Όσοι άρπαξαν την καρέκλα των αναπληρωτών υπουργών, ζήτησαν από τον Ερντογάν μια ομαδική συνάντηση, η οποία και πραγματοποιήθηκε. Μετέβησαν στο παλάτι και ζήτησαν να τους δοθεί η «αρμοδιότητα υπογραφής».
Πάνω από το όνομα γράφει αναπληρωτής υπουργός, όμως θα ξεπεράσουν και τον υπουργό. Μάλιστα, σε μια έκτακτη ανάγκη θα παραμερίσουν τον υφυπουργό και θέλουν να τους δοθεί η «αρμοδιότητα υπογραφής».
Από τους υπουργούς δεν είναι ευχαριστημένοι.
Με τους υπουργούς δεν υπάρχει αρμονία.
Τους υπουργούς δεν τους εμπιστεύονται.
Από τους υφυπουργούς δεν είναι ικανοποιημένοι.
Με τους υφυπουργούς βρίσκονται σε αντίθεση
Και τους υφυπουργούς δεν τους εμπιστεύονται.
Όμως τους έκαναν «αναπληρωτές υπουργούς». Παλαιότερα δεν υπήρχαν θέσεις «αναπληρωτών υπουργών». Αυτό καθιερώθηκε μετά από τις εκλογές του 2011. Πρώην βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι δεν επανεκλέγηκαν, και προκειμένου το ΑΚΡ να τους ευχαριστήσει, τους έκανε αναπληρωτές υπουργούς, όπως τέως διπλωμάτες, τέως γραφειοκράτες κ.λπ.
Από το ίδιο κόμμα.
Με τις ίδιες αντιλήψεις.
Από την ίδια φλέβα.
Έχουν υπηρεσιακά γραφεία όπως και οι υπουργοί, έχουν γραμματείς, υπηρεσιακό αυτοκίνητο Μερσεντές με οδηγό. Λαμβάνουν καθαρές αποδοχές 12.000 τουρκικές λίρες μηνιαίως. Τα χρήματα που ξοδεύουν μέρα και νύχτα στα πλαίσια των καθηκόντων τους, πιθανόν πληρώνονται από το κράτος, δηλαδή τα πληρώνει ο λαός.
Εντάξει, αλλά γιατί δεν συμφωνούν;
Τι δεν συμμερίζονται;
Κατά την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας, δίδοντας σε αυτούς «αρμοδιότητα υπογραφής», οι αναπληρωτές υπουργοί θα ξεπεράσουν τους υπουργούς και το «χτύπημα θα είναι πολύ βίαιο».
Αυτή τη στιγμή στα 21 υπουργεία, υπάρχουν 17 θέσεις αναπληρωτών υπουργών, στις οποίες κάθονται τέως βουλευτές του ΑΚΡ. Είναι ονόματα που σχετίζονται  με το ΑΚΡ και είναι κοντά σ’ αυτό.
Πολλά από τα άτομα στα οποία δόθηκαν οι θέσεις, προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και μερικά προτάθηκαν από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους βρήκε «κατάλληλους για τις θέσεις», ενώ ο πρωθυπουργός τους θεωρεί «ευνοημένους για τις θέσεις». Για το λόγο αυτό ξέσπασε «ένας προσωποποιημένος πόλεμος» και ζητήθηκε συνάντηση με το παλάτι, προκειμένου να τους δοθεί  αρμοδιότητα υπογραφής.
Ποια είναι η ερμηνεία αυτού του γεγονότος;
Ίσως το ΑΚΡ να διασπάστηκε στα δύο.
Ίσως και να ράγισε.
Η χώρα καίγεται. Ο στρατός έχει αναπτύξει στην ίδια του τη χώρα 200.000 στρατιώτες και κάθε μέρα μεταφέρει άρματα.
Ωστόσο στην πρωτεύουσα της χώρας, βιώνονται «χτυπήματα για την καρέκλα».
thumbnail
About The Author

0 comments