Η Μόσχα καταγγέλει χημικό πόλεμο στη Συρία από τους τζιχαντιστές

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι υφίσταται μια αυξανόμενη απειλή από τον χημικό πόλεμο που διεξάγει το ΙΚ στη Μέση Ανατολή, και ζήτησε να πραγματοποιηθούν συνολικές διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση ενός νέου συμφώνου με στόχο την καταπολέμηση αυτού που αποκάλεσε “μια σοβαρή πραγματικότητα του καιρού μας”. 


Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την έκκληση σε ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ — ένα φόρουμ που τώρα πνέει τα λοίσθια, αφού στη δεκαετία του 1990 είχε επιτύχει τη σύναψη ενός μείζονος συμφώνου για την απαγόρευση των χημικών όπλων. 

“Ωστόσο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικά κενά, κυρίως αναφορικά με τη χρήση χημικών για τρομοκρατικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Λαβρόφ στο 65μελές φόρουμ. 

“Η απειλή αυτή καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα υπό το φως προσφάτως αποκαλυφθέντων γεγονότων περί επανειλημμένης χρήσης όχι μόνο βιομηχανικών τοξικών χημικών, αλλά επίσης πλήρως ανεπτυγμένων παραγόντων χημικού πολέμου από το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ”, δήλωσε. 

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται ότι ευθύνονται για επιθέσεις με αέριο μουστάρδας που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ. 

Μια εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε αέριο μουστάρδας τον Αύγουστο στη Μαρέα, βορείως του Χαλεπίου. 

“Δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία αναδύεται όχι ως μια αφηρημένη απειλή, αλλά ως μια σοβαρή πραγματικότητα του καιρού μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε ο Λαβρόφ. 
“Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να διαπραχθούν παρόμοια εγκλήματα στις επικράτειες της Λιβύης και της Υεμένης”, πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οργανώσεις μαχητών αποκτούν πρόσβαση σε επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση για την παραγωγή χημικών όπλων, καταλαμβάνουν χημικά εργοστάσια και “στρατολογούν ξένους ειδικούς για να βοηθήσουν στη σύνθεση παραγόντων χημικού πολέμου”, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες. 

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων θα έδινε νέα πνοή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά η οποία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει οποιαδήποτε συμφωνία για αφοπλισμό από “την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα”. 

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Γενεύη, Ελβετία
Πηγή ΜIGnatiou
thumbnail
About The Author

0 comments