Διαφορά Χούντας και δεύτερης φοράς αριστεράς στο θέμα των Πομάκων… καμία!

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλης ενικος
Γράφει η 
*Μελίνα Κονταξή

Η ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών του 1923 όριζε στο άρθρο 2 ότι από την ανταλλαγή των πληθυσμών εξαιρούταν οι Έλληνες κάτοικοι  της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Ο Ξεκάθαρος εθνικός προσδιορισμός των πρώτων και ο θρησκευτικός των δεύτερων δεν είναι τυχαίος. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ανήκαν σ ένα έθνος, οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης όχι.


Υπάρχουν τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες αλλά και υποκατηγορίες. Οι Πομάκοι σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιοι το 1946 στον ΟΗΕ  (Πομάκοι και της Βουλγαρίας και της Ελλάδας) ζητώντας να ενωθούν με την Ελλάδα, θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των αρχαίων Θρακών και συγκεκριμένα της φυλής των Αγριάνων. Οι  Αγριάνες ήταν πολεμικό φύλο και αποτέλεσαν τμήμα του  στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι Ρομά, η γλώσσα τους είναι η Ρομανί. Ο Αντώνης Λιάπης συγγραφέας του γλωσσαρίου της Ρωμανί, ανέφερε σε ομιλία του το 2005 ότι η Ρωμανί έχει τις ρίζες της στα Xίντι και τις άλλες γλώσσες των Βορειοδυτικών  Ινδιών. Μίλησε ακόμα για τους βυζαντινούς τύπους λέξεων που συναντιούνται στην ‘‘ταπεινή’’ της Αδριανούπολης και σήμερα, ενώ δεν συναντιούνται στην νεοελληνική, όπως το πούρνα = δαμάσκηνο, και για το ότι σε όλες τις τσιγγάνικες διαλέκτους των βαλκανικών χωρών οι αριθμοί 30 και 40 εκφράζονται στα ελληνικά.

Ένας τεράστιος γλωσσικός πλούτος χάνεται όχι πια εξαιτίας του κλίματος του ψυχρού πολέμου αλλά από ιδεοληψίες και στήριξη του τουρκικού φασισμού. Τον τουρκικό φασισμό στήριξαν και στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις από  το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ως την σημερινή, που ξεχώρισε όταν απέκλεισε το 2014   ως αξιωματική αντιπολίτευση την Σαμπιχά Σουλεϊμάν Ελληνίδα Ρομά από το  Ευρωψηφοδέλτιο. Βασικό ρόλο στην απόσυρση της έπαιξε ο τότε αντιπρόεδρος της   ελληνικής ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος,  αποδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν στην Ελλάδα οι  ανθρωπιστές, συνεχίζοντας επάξια τον ρόλο των δεξιών και χουντικών  κυβερνήσεων, αυτόν της ενίσχυσης κάθε ξένου φασισμού.

Τίποτα όμως δεν ξεπερνά την απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός παιδείας σε ερώτηση σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι Πομάκοι διδάσκονται την τουρκική βάση της συνθήκης της Λωζάνης. Δεν είναι αλήθεια. Η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ξεκάθαρα ότι οι μη μουσουλμάνοι της Τουρκίας που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα την γλώσσα τους και η Ελλάδα αναλάμβανε με το άρθρο 45 την υποχρέωση να παρέχει στην μουσουλμανική μειονότητα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η διδασκαλία της τουρκικής στους Πομάκους και τους Ρομά έγινε με βάση διμερείς συμφωνίες και πρωτόκολλα λόγω της υποχωρητικής ελληνικής πολιτικής και του κλίματος του ψυχρού πολέμου. Αποκορύφωμα ήταν το μορφωτικό χουντικό πρωτόκολλο του 1968 με το οποίο προβλεπόταν η απόσυρση των ειδικά μεταφρασμένων βιβλίων που είχε χρησιμοποιήσει ως τότε η Ελλάδα και η αντικατάσταση τους από εγχειρίδια από την Τουρκία ενώ θεωρούσε ως δεδομένο ότι η γλώσσα της μειονότητας ήταν η τουρκική που καθιερώνεται ως η μόνη.
Το πιο τραγικό όχι μόνο η τουρκική δεν ήταν η γλώσσα των Πομάκων και των Ρομά αλλά ούτε και οι Τουρκογενείς στους οποίους περιλαμβάνονται από Σουδανοί ως Κιρκάσιοι.  ήταν   ενιαίο  σύνολο
Η δεύτερη φορά αριστερά μαζί με τους πατριδοκάπηλους συμπορευτές της, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίζει την παραβίαση των όρων της συνθήκης της Λωζάνης που προβλέπει στο άρθρο 41…
«εξασφάλισιν εν τοις δημοτικοίς σχολείοις εν τη ιδία αυτών γλώσση»…
που ήταν ελληνικά στην περίπτωση των Ελλήνων (που προσδιορίζονται ξεκάθαρα από την σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών) και Πομακικά, Ρομανίκαι Τουρκικά (αν και στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν και οι διαχωρισμοί μέσα στους τουρκογενείς) για την μουσουλμανική μειονότητα, με βάση το άρθρο 45 που προαναφέρθηκε.

Αφήνω εντελώς στην άκρη την καταστρατήγηση της αρχής της αμοιβαιότητας από την Τουρκία. Δεν είμαστε Τούρκοι και θα λογοδοτήσουν γι αυτό όταν υπάρξει Ελληνική πατριωτική κυβέρνηση.

Ο υπουργός της ευαίσθητης κυβέρνησης χαρακτηρίζει ως τομή την εξαναγκαστική τουρκοποίηση διαφορετικών πληθυσμών που επιβλήθηκε για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων παραβιάζοντας τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και επισφραγίστηκε από το χουντικό πρωτόκολλο του 1968. 

Όχι άλλη ευαισθησία σύντροφοι… 


*Σπούδασε 
Βαλκανικών Σλαβικών -Ανατολικών Σπουδών με 
Μεταπτυχιακό στην Ιστορία
thumbnail
About The Author

0 comments