Πλήγμα για την Μέρκελ





Πολυσύνθετη κατάσταση διαμορφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο υπό την επίδραση του προσφυγικού, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις περαιτέρω πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, καθώς και για τις επιπτώσεις τους στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ακραίες φωνές και οι μονομερείς ενέργειες των τελευταίων ημερών "πταίσματα" εν συγκρίσει με ό,τι έγινε χθες στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία. Ανησυχητικό μήνυμα για όλη της Ευρώπη η μεγάλη άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος AfD, που εξασφάλισε από 11% έως και 23% των ψήφων στα τρία ομόσπονδα κράτη, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ υπέστησαν βαριά ήττα.


Το κόμμα της Μέρκελ "πληρώνει το κόστος" των επιλογών της Μέρκελ, η οποία επιμένει για ανοιχτά σύνορα και λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που σε Ευρώπη και Γερμανία πληθαίνουν οι ακραίες φωνές της εσωστρέφειας. Μεγάλο ερωτηματικό δημιουργείται επίσης και για τα επόμενα βήματα αναφορικά με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και τις σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ.

Αναλυτές σημειώνουν παράλληλα πως ο απόηχος της χθεσινής αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα θα φανεί και στις πιέσεις/προτάσεις που θα διατυπωθούν στη επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κάνει την είσοδό της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανοικτή πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.

Η εσωστρέφεια και η έναρξη διαλόγου στο εσωτερικό στο κόμμα της Μέρκελ και στη χώρα συνολικά ως απολογισμός για την πολιτική ως προς το προσφυγικό θεωρείται δεδομένη.

Από την άλλη πλευρά όμως, πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν πως τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να τρομάζουν την Καγκελάριο. Το επιτελείο της Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει ότι οι τρεις κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος υπέπεσαν σε σοβαρότατο στρατηγικό λάθος όταν προεκλογικά πήραν σαφείς αποστάσεις από την πρόεδρο στο προσφυγικό. Και παράλληλα θα επισημάνουν ότι ο πλέον επιφανής υποστηρικτής της προσφυγικής της πολιτικής, ο πράσινος Κρέτσμαν, "σάρωσε" στη Βάδη, σε βάρος της CDU.


http://www.sofokleousin.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments