Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσάμηδες πάνε να δημιουργήσουν θέμα, θα αποτύχουν όπως και στο παρελθόν

*Γράφει η Μελίνα Κονταξή
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσάμηδες, απόγονοι δοσίλογων αρκετοί, εγείρουν αξιώσεις που δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας .

Το 1930 η Κοινωνία των Εθνών δεν θεώρησε τις κατηγορίες της Αλβανικής   κυβέρνησης εναντίον της Ελλάδας τόσο σημαντικές ώστε να ασχοληθεί και ούτε  αναγνώρισε το δικαίωμα λόγου της Αλβανίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ενδεικτικό του ποιοι ήταν οι Τσάμηδες…
Μέχρι και το 1918 ερχόταν τσάμηδες για να εισπράξουν από Ελληνικά χωριά φύλακτρα καθώς τα θεωρούσαν τσιφλίκια τους. Και Έλληνες χωροφύλακες έστελνε ο γενικός διοικητής  Ηπείρου Στεργιάδης που είχε δείξει δείγματα πριν την αποστολή του στην Σμύρνη.

Εξαιρέθηκαν, πολύ κακώς, καθώς ήταν μουσουλμάνοι από την ανταλλαγή των πληθυσμών       απελάθηκαν    εξισλαμισμένοι Έλληνες όπως οι Βαλαάδες που διατηρούσαν χριστιανικές συνήθειες ήξεραν ελάχιστα τουρκικά και οι Τούρκοι τους ταλαιπωρούσαν, ανθρώπους αγαθούς, και κρατήσαμε τους γενίτσαρους Τσάμηδες αν και η εθνική μειοδοσία τους  το 1923 είχε αποκαλυφθεί.
Το 1917 όταν οι  Ιταλοί κατέλαβαν την Θεσπρωτία οι Τσάμηδες αποτέλεσαν μέρος του Ιταλικού στρατού. Εξαιρέθηκαν για χάρη της Ιταλίας (που είχε πάρει ανοιχτά το μέρος του Κεμάλ, υπογράφοντας το 1921 σύμφωνο με τον Κεμάλ για αποχώρηση τους από την Αττάλεια, αφήνοντας του και τον οπλισμό τους) και του νεοσύστατου τεχνητού κράτους της Αλβανίας που ενίσχυε τις βλέψεις των Τσάμηδων για προσάρτηση Θεσπρωτίας στην Αλβανία αν και δεν είχαν Αλβανική συνείδηση μέχρι το 1925 τουλάχιστον, απλά πίστευαν ότι θα ήταν αφέντες πάλι και θα έλεγχαν τους χριστιανούς ‘ραγιάδες’ όπως επί τουρκοκρατίας.

1917  Ιταλοί, 1940-1944  Ιταλοί και μετά  Γερμανοί.

Ο Αγωνιστής του ΕΛΑΣ  Π. Παπασταύρου που τα βίωσε γράφει…

«Από τις πρώτες  μέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών, το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα . Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο».

Παρόλα αυτά, ο ΕΔΕΣ τους ζητά δυο φορές να παραδώσουν τα όπλα, μάταια. Φυσικά έγιναν αντίποινα , λογικό.
Ο ίδιος ο διοικητής της Αγγλικής συμμαχικής αποστολής Κρις Γουντχάουζ γράφει ότι η Συμμαχική Αποστολή έδωσε εντολή για να εκκαθαριστεί η  Ήπειρος από τους Αλβανούς για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών και αυτό λέει πολλά. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν συνεργάτες των ναζί και πήραν αυτό που τους άξιζε.

Πολέμησαν μαζί με τους ναζί, σκότωσαν, λήστεψαν, βασάνισαν, βίασαν, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και η πλειοψηφία τους έφυγε στην Αλβανία από φόβο για την επερχόμενη λογοδοσία. Αμετανόητοι προδότες του  Ελληνικού κράτους που τους κράτησε χωρίς να είναι  υποχρεωμένο.

Μιας και το ξεκίνησαν οι γείτονες καιρός να δούμε τις πραγματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων απέναντι στην Ελληνική εθνική μειονότητα. Παραβιάσεις συνθηκών και δεσμεύσεων της ίδιας αλλά και αποφάσεων διεθνών οργάνων όπως του Διαρκούς δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης της Χάγης το 1935.

Δεν είναι θέμα άλλωστε του τι κάνουν οι Αλβανοί, είναι χρέος απέναντι  στους Έλληνες του Βόρειου κομματιού της Ηπείρου που οι Ελληνικές κυβερνήσεις  πρόδωσαν και προδίδουν διαχρονικά και το Βορειοηπειρωτικό εκκρεμεί από το 1946 όταν ο Μολότωφ το παρέπεμψε για οριστική απόφαση μετά την επίλυση του Γερμανικού θέματος.


Τίποτα δεν έχει χαθεί.
*Σπούδασε Σλαβικών, Βαλκανικών, Ανατολικών Σπουδων
Μεταπτυχιακό στην Ιστορία
thumbnail
About The Author

0 comments