Οι αμερικανοί βάζουν φωτιές στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 


Την οριστική εγκατάλειψη της Τουρκίας στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ βάζοντας κυριολεκτικά φωτιά στις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας όσον αφορά τις περιοχές που αφήνουν στην διοίκηση του PYD, δηλαδή του συριακού κλάδου του ΡΚΚ.


Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajansı, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να παραχωρήσουν στην κουρδική διοίκηση όλη την συνοριακή περιοχή Τουρκίας - Συρίας μεταξύ Kobanı και Afrın που τώρα κατέχεται από τους Τζιχαντιστές, τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα τις τουρκικές κόκκινες γραμμές που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να περιέλθει η περιοχή αυτή στου Κούρδους και αυτό το θεωρούν αιτία τουρκικής εισβολής στο συριακό έδαφος.

Εκείνο μάλιστα που έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την Άγκυρα είναι ότι οι Αμερικανοί μη έχοντας πλέον καμία εμπιστοσύνη στους Τούρκους, εγκατέλειψαν ουσιαστικά την βάση του Ιντζιρλίκ και όλες οι επιχειρήσεις τους στην Συρία γίνονται από την νέα βάση στην περιοχή του Haseke που βρίσκεται στην κουρδική επικράτεια της Συρίας.

Εκτός όμως από την βάση του Haseke, οι Κούρδοι με την συνδρομή των Αμερικανών έχουν δημιουργήσει μια νέα αεροπορική βάση στην περιοχή του Rimelan, 43 χιλιόμετρα νότια του Kobanı, κοντά στον πόταμο Ευφράτη, από όπου και εξορμούν κατά των Τζιχαντιστών. 
Η είδηση της δημιουργίας αυτής της καινούργιας βάσης ήρθε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα στις 7 Μαρτίου και δείχνει πως οι Αμερικανοί έχουν κάνει τις οριστικές τους επιλογές υπέρ των Κούρδων και κατά της Τουρκίας.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί έχουν ανάψει μεγάλες φωτιές για τους Τούρκους και το ερώτημα είναι τώρα το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα με το δεδομένο ότι οι κόκκινες γραμμές της πάνε να γίνουν κυριολεκτικά… ροζ.

Πηγή ΝikosΧeiladakis
thumbnail
About The Author

0 comments