Διαφοροποίηση βρετανικής θέσης έναντι Τουρκίας;

Η Βρετανία είναι Χριστιανική χώρα 

Στο Πασχαλινό μήνυμά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε μήνυμα ελπίδας προς όλα τα εκατομμύρια των Χριστιανών στην Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. 
Αφού αναφέρθηκε στην βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, τους άστεγους, τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια, την συμπόνια θρησκευτικών ηγετών, εθελοντών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα και ότι στην καρδιά όλων που προσφέρουν βοήθεια, καλοσύνη και κουράγιο βρίσκονται αρετές και πιστεύω που βοήθησαν αυτή τη χώρα να είναι ότι είναι σήμερα τόνισε,


«Αυτές είναι Χριστιανικές αρετές, που πρέπει να μας δίνουν την δύναμη να λέμε, ναι, είμαστε μια Χριστιανική χώρα και είμαστε περήφανοι γι΄αυτήν. Όταν βλέπουμε σήμερα το 2016 Χριστιανούς να καταδιώκονται για τα πιστεύω τους σε άλλα μέρη του κόσμου, πρέπει να αντιδρούμε και να συμπαραστεκόμαστε σε όλους όσους με γενναιότητα διατηρούν τη πίστη τους και θα καταπολεμήσουμε αυτή τη ολέθρια ιδεολογία που είναι η ρίζα της τρομοκρατίας στεκάμενοι υπερήφανοι για τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας».
Χρειάζονται χερσαίες δυνάμεις 

Τη ίδια μέρα του Πάσχα, δηλώσεις έκανε και ο πρώην Εργατικός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ (ο οποίος αναμένει το πόρισμα της ολοένα και καθυστερημένης έρευνας Chilcot για τον πόλεμο στο Ιράκ για να μάθει τι του απορρίπτει για το ρόλο και ευθύνες του) προειδοποιώντας ότι το ISIS(Daesh) πρέπει να εξουδετερωθεί αλλιώς θα υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση. Και πέραν του οπλικού εξοπλισμού προς εκείνους που πολεμούν επί εδάφους το ISIS, αν χρειάζονται στρατιωτική υποστήριξη (εννοώντας σε ανθρώπινο δυναμικό), θα πρέπει να τους δώσουμε και αυτή τη βοήθεια είπε. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και οι αεροπορικές επιδρομές δεν φθάνουν χρειάζεται επί εδάφους στρατιωτική δύναμη για να νικήσουμε το ISIS» εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς χερσαίες δυνάμεις. 

Η δυσλειτουργική πολιτική των Βρυξελλών 

Εν τω μεταξύ ο βρετανικός τύπος επικρίνει έντονα την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις απειλές. Η observer.com π.χ. στις 23 του μηνός έγραψε με τίτλο Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλιν σε πόλεμο, και τόνισε ότι «η χρονολογικά δυσλειτουργική πολιτική των Βρυξελλών έπαιξε τοξικό ρόλο, όπως και η δυτική Ευρώπη με το να κλείνουν τα μάτια και να ελπίζουν για το καλύτερο» και έκλεισε το άρθρο τονίζοντας ότι «το απογοητευτικό είναι ότι οι καλύτερες μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αποζημιώσουν πολιτικές αποτυχίες επικής κλίμακας και όταν αποτυγχάνουν οι πολιτικές, ακολουθεί βία, και αυξανόμενη βία μετατρέπεται σε πόλεμο». 

Η μεγάλη αποτυχία της ΕΕ 

Η δε αμερικανική ιστοσελίδα www.foreignpolicy.com με τίτλο « Η Μεγάλη αποτυχία Ελευθερίας της Ευρώπης», έγραψε ότι η Ε.Ε δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την δημοκρατία, λέγει, ναι ότι το κάνει, αλλά οι πράξεις της στέλλουν ένα καθαρά διαφορετικό μήνυμα. Το πρώτο παράδειγμα έγραψε,
«είναι η επαίσχυντη συμφωνία των αξιωματούχων της με την Τουρκία. Υποσχέθηκαν της Τουρκίας περισσότερα λεφτά για το θέμα των χιλιάδων των προσφύγων και μια ανανεωμένη υπόσχεση για μελλοντική ένταξη. Βασικά η Ευρώπη έδωσε ένα σορό λεφτά της Τουρκίας και έκλεισε τα μάτια στην συστηματική καταστροφή των δημοκρατικών ιδρυμάτων της χώρας του».
Επιτέλους αλλαγή στάσης Αμερικής και Βρετανίας; 

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί γνωρίζουν δίχως αμφιβολία πλέον ότι η Τουρκία συνεργάζεται με το λεγόμενο ισλαμικό κράτος. Μετά τα τελευταία κτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες αμφότεροι άρχισαν να τραβάνε πίσω από την Τουρκία. 
Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πρόσφατο παρελθόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό ««The Atlantic» χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως «αποτυχημένο και αυταρχικό» και αρνήθηκε να παραστεί στα εγκαίνια τζαμιού στο Μέριλαντ που χρηματοδότησε η Τουρκία και που θα κάνει ο Ερτογάν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και αρνήθηκε επίσης (ο Ομπάμα) να τον δεχθεί ιδιαιτέρως, ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στον αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν να τον συναντήσει, όπως έγραψε η ελληνική εφημερίδα Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυκας, συγχαίροντας τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Παράλληλα μια αλλαγή γραμμής βλέπουμε και στο Λονδίνο, με συντονισμένες δηλώσεις τριών Βρετανών Συντηρητικών Αξιωματούχων που δεν τις ακούσαμε ποτέ στο παρελθόν από το Λονδίνο που υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης. 

Βρετανικό γιόκ ΕΕ για Τουρκία και βέτο 

Η πρώτη αναφορά έγινε στις 2 Μαρτίου 2016 από τον ηγέτη των Συντηρητικών στην ΕΕ μάλιστα Μουσουλμάνο στο θρήσκευμα, κ. Syed Kamall, o οποίος δήλωσε απερίφραστα πως όλοι πρέπει να είμαστε, απολύτως ειλικρινής με την Τουρκία.
«Η Τουρκία, δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Λυπάμαι αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί δεν πρέπει να γίνει μέλος. Είναι καιρός για όλους μας να είμαστε ειλικρινείς και να της πούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ», 
δήλωσε. (EU Today 2.3.2016). 

Η δεύτερη αναφορά ήλθε λίγες μέρες αργότερα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών κ. Τζιώρζ Όσμπορν - για την οποία η ‘Ελευθερία’ Λονδίνου έγραψε μακροσκελές κύριο άρθρο στις17 Μαρτίου 2016 με τίτλο « Μια… περιέργως θετική δήλωση Οσμπορν για Τουρκία – ΕΕ.». 
«Ρώτησαν λοιπόν τον κ. ΄Οσμπορν, (έγραψε η Ελευθερία), σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν «παγωμένα» ενταξιακά κεφάλαια με αντάλλαγμα τη συνεργασία της στο προσφυγικό. Ο κ. ΄Οσμπορν έδωσε μια εκπληκτική απάντηση. Για πρώτη φορά μίλησε για το δικαίωμα βέτο της Βρετανίας, αν θα ενταχθεί η όχι η Τουρκία, τόνισε ότι μπορεί να θέσουν (οι Βρετανοί) όρους αν θα δεχτούν άλλα κράτη ως μέλη, με απρόσκοπτη και ελεύθερη διακίνηση των πολιτών τους στην ΕΕ. Το εκπληκτικό, (συμπλήρωσε η Ελευθερία), είναι το γεγονός ότι μίλησε και για δικαίωμα άλλων κρατών να ασκήσουν βέτο στην Τουρκία θεωρώντας αναμενόμενη και άνευ βρετανικών αντιρρήσεων μια τέτοια ενέργεια…»
Η δε 3η αναφορά ήλθε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων από τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον . Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματος του την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, για την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο κ. Κάμερον είπε μεταξύ άλλων και αυτός ότι
«η κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχει ένα βέτο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας … το Συντηρητικό Κόμμα έχει δεσμευθεί στο μανιφέστο του ότι θα τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι μελλοντικών εντάξεων στην ΕΕ…» 
(Ελευθερία Λονδίνου 24.3.2016). 

Οι τρείς αυτές αναφορές εντός τριών εβδομάδων από τρείς Βρετανούς Συντηρητικούς αξιωματούχους για την προοπτική της τουρκικής ένταξης δεν μπορούν να ήσαν τυχαίες. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη και ότι μέχρι στιγμής δεν ακούστηκε καμία παρέμβαση, είτε στη Βουλή των Κοινοτήτων είτε στη Βουλή των Λόρδων από εκείνους που υποστηρίζουν ένθερμα την τουρκική ένταξη. 

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και μετά τα τραγικά γεγονότα των Βρυξελλών δολοφονήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας ο Πακιστανός καταστηματάρχης Asad Shah 40 χρόνων, λίγες μόνο ώρες μετά που το άτυχο θύμα ευχήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Καλό Πάσχα στους Χριστιανούς. Η οικογένεια του πιστεύει ότι ήταν θύμα αιρετικών ανάμεσα στην μουσουλμανική κοινότητα της Σκωτίας.  
Ο δολοφονηθείς πιστεύεται ότι είχε εκφραστεί επίσης εναντίον του εξτρεμισμού. Δυστυχώς η δολοφονία του Πακιστανού έπεσε στα μαλακά καθώς τα ΜΜΕ απέφυγαν να το προβάλουν στις μεγάλες τους ειδήσεις. Το πρωτο-δημοσίευσε η Χέραλτ Σκότλαντ στην έκδοση της Κυριακής 27.3.2016. Η αστυνομία συνέλαβε ένα άνδρα μουσουλμάνο 32 χρονών και πιστεύει ο Shah δολοφονήθηκε για θρησκευτικές προκαταλήψεις. Ακολούθησε η σφαγή Χριστιανών στο Πακιστάν… 

Φανούλα Αργυρού 
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Πηγή "Φιλόξενος" 
thumbnail
About The Author

0 comments