ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

resized_42e48-2397c618mansetckucuk2kopya

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τα σχέδια της μεγαλύτερης τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας παράγωγης όπλων, της MKE, Makina ve Kimya Endüstrisi), προσπάθησε να πουλήσει, (χωρίς να διαπιστωθεί αν ήδη έχουν πουληθεί σε ξένη χωρά), ο ίδιος ο Διευθυντής της MKE, ο οποίος συνελήφθηκε από τις τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, ο διευθυντής της MKE, Mustafa Tanrıverdi, συνελήφθηκε καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι διαπραγματεύονταν την πώληση των σχεδίων παραγωγής του νέου όπλου για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, Tüfek MPT-76, για το ποσό ενός εκατομμυρίου 200 χιλιάδες τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου  370.000 ευρώ.
Ο Mustafa Tanrıverdi, ο οποίος παρακολουθούνταν από τις τουρκικές αρχές, συνελήφθηκε κατά την έξοδο του από ένα κεντρικό εστιατόριο της τουρκικής πρωτεύουσας έχοντας στην κατοχή του δυο USB με τους απορρήτους φακέλους των σχεδίων παραγωγής των MPT-76 και MP5, που είχε σκοπό να παραδώσει σε άλλους.
Ο διευθυντής της ΜΚΕ οδηγήθηκε αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παράδοσης απορρήτων φακέλων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες με ποιους διαπραγματεύονταν την πώληση αυτών των σχεδίων.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει αλλεπάλληλα σκάνδαλα κατασκοπείας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που δείχνει το πόσο τρωτά είναι τα απόρρητα σχέδια των Τούρκων που συχνά γίνονται αντικείμενο πώλησης για προσωπικά ανεικονικά οφέλη.
Πριν από λίγα χρόνια είχε ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας της Σμύρνης, στο οποίο οι Τούρκοι είχαν κατηγορήσει και ελληνικό «δάχτυλο» και στο οποίο είχαν εμπλακεί περί τους 500 αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments