Που το πάει η Τουρκία στο Αιγαίο;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 


Τις τελευταίες μέρες έχουμε ένα μεγάλο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στον εναέριο χώρο και όχι μόνο του Αιγαίου από τουρκικής πλευράς και όπως φαίνεται οι διαθέσεις των γειτόνων δεν δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει κατά κάποιο τρόπο.



Συγκεκριμένα τουρκικά μαχητικά έχουν κάνει από το πρωί και μέσα σε μία ώρα πέντε πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και συνεχίζουν κλιμακώνοντας όπως φαίνεται την ένταση στην περιοχή που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα με παραβιάσεις τόσο του εθνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων.

Για τρίτη ημέρα σήμερα, από τις 8:33 που ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες μέχρι και τις 9:30 είχαν σημειωθεί συνολικά πέντε πτήσεις άνωθεν του νησιού προκαλώντας μεγάλο πλέον προβληματισμό και ανησυχία στους επιτελείς του Πενταγώνου.

Από τη Δευτέρα μέχρι και πρίν από λίγη ώρα λοιπόν η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει 10 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Αριθμός που συμβαίνει σε μήνες ή και χρόνο.Κι αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων της.

Θα πρέπει να το «χωνέψουμε» ότι η στρατηγική αποτυχία από ανατολάς για την Τουρκία αντισταθμίζεται σε στρατηγική επιτυχία προς δυσμάς. Αυτό είναι σχεδόν κανόνας για την Άγκυρα και για το σημερινό τουρκικό καθεστώς που δεν θέλει με κανένα τρόπο να μειωθεί η εθνικιστική του εικόνα στον κόσμο του με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια του την ύπαρξη.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάσουμε κάποια δεδομένα που θέλουμε δεν θέλουμε δεν πρέπει να αγνοούμε.

Κατ’ αρχή τα τελευταία χρόνια Τουρκία έχει παίξει πολύ καλά το παιχνίδι των λαθρό σε βάρος της χώρας μας προς γενικότερη εξασθένηση, καθώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς και μάλιστα με μεγάλο οικονομικό κέρδος για την τουρκική οικονομία.

Κατά δεύτερο λόγο οι τουρκικοί εξοπλισμοί έχουν απογειωθεί σε ιλιγγιώδης ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχει στην Άγκυρα η πεποίθηση ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ανατραπεί οριστικά υπέρ της Τουρκίας.

Κατά τρίτο λόγο υπάρχει το ενεργειακό πρόβλημα της Θράκης το οποίο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην το αφήσει να ξεφύγει από τα χέρια της. Συγκεκριμένα η ανάδυση κάποιων ρωσικών σχεδίων για ενεργειακό αγωγό που θα παρακάμπτει την Τουρκία, έχει ανησυχήσει την Άγκυρα και γι αυτό προκαλεί τελευταία μεγάλη κινητικότητα στην ελληνική Θράκη με κύριο σκοπό την ανάδειξη μειονοτικού προβλήματος κατά της Ελλάδας.

Εκτός όμως από την ανάδειξη προβλήματος στη δυτική Θράκη ξαφνικά οι Τούρκοι θυμήθηκαν ότι μια σειρά νήσων και βραχονησίδων στο ανατολικό και όχι μόνο Αιγαίο, με αφορμή την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου την Κίναρο, κατέχονται… «παράνομα» από την Ελλάδα.

Τέλος υπάρχει και το σημαντικότατο πρόβλημα της ΑΟΖ και του Καστελόριζου. Όπως έγινε γνωστό θα κατασκευαστεί ένα τεράστιο αεροδρόμιο απέναντι από το ελληνικό νησί της Δωδεκαννήσου, το Καστελόριζο, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία ένεκα του ότι βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό νησί και συνδέεται με την ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες με απόφαση του υπουργείου Συγκοινωνιών της Τουρκίας δεσμεύτηκε ένας τεράστιος χώρος στην περιοχή του τουρκικού Kaş, είκοσι εκατομμυρίων τετραγωνικών στον οποίο θα κατασκευαστεί το μεγάλο αεροδρόμιο που θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο.

Σε όλη αυτή την προκλητική τουρκική στάση έναντι της χώρα μας συνεπικουρεί και η αντίληψη ότι το σημερινό ελληνικό πολιτικό καθεστώς δεν θα συμπράξει ποτέ με τους Ρώσους εξ’ αιτίας μειοδοτικών του δεσμεύσεων.

Την Τουρκία σήμερα κυβερνά μια άκρως τυχοδιωκτική ισλαμική κλίκα και ένας αλαζόνας πρόεδρος που δεν διστάζει να προκαλεί ακόμα και τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Γι τον λόγο αυτό είναι τουλάχιστον ανοησία να καλλιεργούμε την πεποίθηση ότι όλα είναι μια χαρά και ότι κάποια… τριαντάφυλλα θα μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση μιας θανάσιμης διαχρονικής απειλής.

Το λιγότερο, να παρακολουθούμε εν εγρήγορση.

 

Πηγή ΝikosΧeiladakis
thumbnail
About The Author

0 comments