Το επικίνδυνο παιχνίδι υποκρισίας Ερντογάν και ΗΠΑ στη βόρεια Συρία
Ανάλυση: Ιστολόγιο Moon of Alabama με πληροφορίες από South Front
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διέθεσε στις ΗΠΑ “τουρκμενικά” στρατεύματα, προκειμένου να καταλάβουν την περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας που κατέχει σήμερα το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντάλλαγμα, ο Τούρκος απαίτησε από τις ΗΠΑ να πάψουν να υποστηρίζουν τις κουρδοσυριακές Ομάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), οι οποίες επίσης μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι νέες αυτές απαιτήσεις του Ερντογάν δεν κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να ενισχύουν το μεγαλόπνοο σχέδιο για την δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” στη βόρεια Συρία, μέσα στην οποία πρόσφυγες και “αντάρτες”θα εξακολουθήσουν να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια, κάτω από την ομπρέλα προστασίας του τουρκικού πυροβολικού και της αμερικανικής αεράμυνας.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι “Τουρκμένοι” (στην πραγματικότητα, οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, κάποιοι Τούρκοι εθελοντές και μερικοί Ουιγούροι “αντάρτες”), σε αγαστή συνεργασία με την Αλ-Κάιντα (Μέτωπο αλ-Νούσρα) και μερικούς Σύριους “αντάρτες”, προχώρησαν από την περιοχή Αζάζ προς τα ανατολικά, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού στην μεθόριο και των A-10 της αμερικανικής αεράμυνας, κατόρθωσαν να καταλάβουν πάνω από δέκα συριακά χωριά, τα οποία προηγουμένως τελούσαν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης, κατέλαβαν τον στρατηγικής σημασίας συνοριακό σταθμό Αλ-Ράι.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στην αντεπίθεση, ανακατέλαβε τον συνοριακό σταθμό Aλ-Ράι και απέκλεισε μέρος των δυνάμεων των επιτιθέμενων “ανταρτών” από τις περιοχές ανεφοδιασμού τους, τριγύρω από το Αζάζ (μαύρο βέλος).

Ας δούμε έναν χάρτη, ο οποίος απεικονίζει το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα στη βόρεια Συρία:

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση του χάρτη.

Με κίτρινο απεικονίζεται ο διευρυμένος θύλακας, τον οποίο κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οι κουρδοσυριακές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) γύρω από το Έφριν. Με κόκκινοδιακρίνεται η περιοχή που τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού, γύρω από το Χαλέπι. Με πράσινο η περιοχές που ελέγχονται από την “Αλ-Κάιντα της Συρίας” (Αλ-Νούσρα) και τους αποκαλούμενους “αντάρτες”. Το βόρειο τμήμα γύρω από το Αζάζ, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, είναι το τρέχον πεδίο δράσης. Οι περιοχές με σκούρο καφέείναι εκείνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, μπορεί να διακρίνει κανείς τον διάδρομο δίπλα στα τουρκικά σύνορα, τον οποίο κατόρθωσε να ανακόψει το Ισλαμικό Κράτος. Για τον σκοπό αυτό, χρειάστηκε να ανακαταλάβει αρκετά χωριά και ένα στρατόπεδο προσφύγων που στήθηκε στην συριακή πλευρά. Το στρατόπεδο προσφύγων δέχθηκε εν συνεχεία επίθεση από το τουρκικό πυροβολικό, προκειμένου να απωθηθεί ξανά από την περιοχή το Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση αυτή αποδεικνύει ότι η ιδέα των “ασφαλών ζωνών” στη βόρεια Συρία ουσιαστικά στερείται νοήματος, αφού τέτοιου είδους “ασφαλείς ζώνες” εύκολα μετατρέπονται σε πεδία μάχης και γίνονται στόχοι επιθέσεων και των δύο αντιμαχόμενων, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει την Πέμπτη. Έχουμε να κάνουμε με αδικαιολόγητες και επικίνδυνες καταστάσεις. Αφήστε που οι “Τουρκμένοι” του Ερντογάν έχουν αποδειχθεί κατά πολύ λιγότερο ικανοί από τους Κουρδοσύριους των μονάδων YPG, οι οποίοι απέδειξαν ότι αντέχουν σε παρόμοιου είδους επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος.

Νοτιότερα, ο Συριακός Στρατός βρίσκεται μια ανάσα από το κλείσιμο του διαδρόμου ανεφοδιασμού των τρομοκρατών στα ανατολικά του Χαλεπίου, ο οποίος ελέγχεται από τους μισθοφόρους του Τζαμπάτ-αλ-Νούσρα. Αυτό το σημείο “συμπίεσης” και πολλές άλλες πολεμικές επιχειρήσεις, που σημειώνονται με κόκκινα βέλη στον χάρτη, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μεγάλη επίθεση του Συριακού Στρατού κατά μήκος αρκετών αξόνων στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου και στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, τα γεράκια στη CIA και το Πεντάγωνο ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να μετατρέψουν τις μάχες στη Συρία σε μια εκστρατεία εναντίον των Ρώσων. Δήλωσαν ήδη ότι σκοπεύουν να προσφέρουν ισχυρές αντιαεροπορικές δυνάμεις στο Μέτωπο Αλ-Νούσρακαι τους “αντάρτες” συμμάχους του, σε περίπτωση που δεν διατηρηθεί η ισχύουσα εκεχειρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η CIA έχει καταστήσει σαφές στους συμμάχους της ότι, μόλις γίνει η κατάλληλη συμφωνία, τα νέα συστήματα θα πρέπει να δοθούν στους “αντάρτες” μόνο εάν η διακοπεί η ανακωχή και καταρρεύσει το σχέδιο Α (το οποίο προβλέπει μια ταυτόχρονη πολιτική πορεία προς μια διαρκή ειρήνη) και επανέλθει η κατάσταση των σφοδρών πολεμικών επιχειρήσεων, που ίσχυε πριν την ανακωχή.

Αυτό το τελευταίο, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μια προσφορά της CIA προς τους “αντάρτες”. Είναι σαν να τους κλείνει το μάτι και να τους λέει: “Παραβιάστε την κατάπαυση του πυρός και θα ανταμειφθείτε με όπλα καλύτερης ποιότητας”.

Ο Ερντογάν, πάντως, εξακολουθεί να κάνει το “χρέος” του. Σύμφωνα με δημοσίευμα του South Front , πάνω από 150 τρομοκράτες διέσχισαν τα τουρκοσυριακά σύνορα καιμπήκαν στη Συρία, με σκοπό να ενταχθούν σε ομάδες τρομοκρατών στην επαρχία Λαττάκια. 

Σύμφωνα με το Ρωσικό Κέντρο Συντονισμού στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκια, οι Ρώσοι παρακολούθησαν και εντόπισαν τις κινήσεις της ομάδας των τρομοκρατών, καθώς περνούσαν από τα σημεία ελέγχου του τουρκικού στρατού, προκειμένου να εισέλθουν στη Συρία από το βορειοανατολικό τμήμα της παράκτιας επαρχίας. 

Όλα αυτά, αφού πηγές του ρωσικού στρατού αλλά και συριακών δυνάμεων στην Λατάκια είχαν ήδη αναφέρει από την Τρίτη, ότι από την πόλη Μετίς της Τουρκίας, το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον των συριακών δυνάμεων στρατού σε περιοχή της επαρχίας αυτής, σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα:

"Για άλλη μια φορά, περιοχή της συριακής επικράτειας δέχθηκε επίθεση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ 8.30 π.μ. και 9.20 π.μ., στις 10 Απριλίου, το τουρκικό πυροβολικό έβαλλε συνεχώς εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην επαρχία Λαττάκια", αναφέρει το Ρωσικό Κέντρο Συντονισμού στη Συρία, σε δελτίο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Εν μέσω αυτών των αδιάλειπτων προκλήσεων, μια κάποια ελπίδα παραμένει η τήρηση μιας νηφάλιας στάσης από τον Λευκό Οίκο υπό τον Ομπάμα, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πιθανότητα εμπλοκής των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία για την Συρία. Ας ελπίσουμε ότι και αυτή την φορά θα απορρίψει αυτό το παρανοϊκό σχέδιο, το οποίο καθαρά πλέον προωθούν η CIA και το Πεντάγωνο.

0 σχόλια