Υπόθεση ΜΑΕΚ Τράπεζας Κύπρου - Μια υπόθεση μεγάλου σορταρίσματος- Όλη η αλήθεια!



Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα



Αλήθεια πόσοι από σας γνωρίζετε την υπόθεση των ΜΑΕΚ (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου) της Τράπεζας Κύπρου. Τα ΜΑΕΚ είναι σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία εκδόθηκαν το 2011 από την Τράπεζα Κύπρου και διατέθηκαν σε χιλιάδες επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.




Το 2011, η Τράπεζα Κύπρου, μέσω των υπαλλήλων των καταστημάτων της, άρχισε να προσεγγίζει πελάτες της, που διατηρούσαν προθεσμιακές καταθέσεις (και οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν συνεργασία με αυτή επί σειρά ετών). Τα ποσά των σχετικών καταθέσεων κυμαίνονταν ενδεικτικά από €20.000 μέχρι €1.000.000. Οι εν λόγω πελάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είχαν ελάχιστες γνώσεις περί χρηματοοικονομικών ζητημάτων.

Οι σχετικής προσεγγίσεις από την Τράπεζα έγιναν μέσω μιας επιθετικής πολιτικής προώθησης, κατά τις επισκέψεις των καταθετών στην Τράπεζα, είτε με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα των υπαλλήλων της ή ακόμη και δια ζώσης με επισκέψεις τους προς τους πελάτες (ιδίως στην επαρχία).

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της Τράπεζας παρουσίαζαν και προωθούσαν ως «μοναδική ευκαιρία», για «λίγους και εκλεκτούς» πελάτες της Τράπεζας, την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε ένα καινούριο, «εξαιρετικό» προϊόν, τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), παραπλήσιο της προθεσμιακής κατάθεσης, πενταετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 6,5%, με καταβολή του τόκου στο εξάμηνο. Διατείνονταν μάλιστα, ότι η εν λόγω τοποθέτηση, εκτός από επικερδής, ήταν απόλυτα ασφαλής (με «εγγυημένο» το κεφάλαιο). Και τούτο, στο μέτρο που η Τράπεζα ήταν κυπριακή και τα κεφάλαια των καταθετών δεν θα κινδύνευαν από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Περαιτέρω, για να δελεάσουν ακόμα περισσότερο τους καταθέτες, οι υπάλληλοι της Τράπεζας δήλωναν, ότι εφόσον οι πελάτες δέχονταν να «σπάσουν» τις προθεσμιακές καταθέσεις τους και να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους στα ΜΑΕΚ, δεν θα πλήρωναν την προβλεπόμενη χρηματική ποινή για το «σπάσιμο» της κατάθεσης.

Έτσι, πολλοί πελάτες (υπολογίζονται σε πλέον των 4.000 καταθετών στην Ελλάδα), δέχθηκαν να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους στο εν λόγω προϊόν (ΜΑΕΚ, είτε στους τύπους αξιογράφων «ΜΧ» και «ΜΑΚ» που είχαν προηγηθεί), αφού είχε δημιουργηθεί σ’ αυτούς η πεποίθηση ότι επρόκειτο για μια εναλλακτική μορφή προθεσμιακής κατάθεσης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα και με το σχετικό από 05.04.2011 200σέλιδο (!) Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας περί ΜΑΕΚ, το οποίο αναφερόταν στην αίτηση που υπέγραψαν οι καταθέτες, αλλά ουδέποτε δόθηκε σ’ αυτούς, τα ΜΑΕΚ είναι επενδυτικά προϊόντα εξαιρετικά υψηλού ρίσκου αόριστης διάρκειας, εκτεθειμένα σε παράγοντες χρηματοοικονομικών κινδύνων, με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους επενδυτές, στους οποίους προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα έχει το δικαίωμα να αναστείλει ή να παύσει μονομερώς την καταβολή τόκων, ενώ αν η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας μειωθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, προβλέπεται η υποχρεωτική μονομερής μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχές Δ’ τάξεως, χωρίς καμία εξασφάλιση για τους κατόχους τους. Επιπλέον, τα κεφάλαια των κατόχων ΜΑΕΚ δεν προστατεύονται από Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Αρχικά πιστώθηκαν κανονικά οι τόκοι εξαμήνου, στη συνέχεια ωστόσο η Τράπεζα ενημέρωσε τους κατόχους των ΜΑΕΚ ότι δεν θα λάμβαναν τόκους ενώ τον Αύγουστο του 2013 τους ενημέρωσε ότι το κεφάλαιο τους μετατράπηκε μονομερώς σε μετοχές Δ’ τάξεως της Τράπεζας Κύπρου, αξίας ανερχόμενης στο 1% των κεφαλαίων τους. Έτσι, οι κάτοχοι ΜΑΕΚ απώλεσαν το 99% των οικονομιών τους.

Με την έκδοση των ΜΑΕΚ, η Τράπεζα Κύπρου είχε επιδιώξει την άντληση κεφαλαίων, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης της. Προτρέποντας τους πελάτες της να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στα ΜΑΕΚ, παρέβη το καθήκον της κατά Νόμον, να παρέχει επαρκή πληροφόρηση και ενημέρωση σ’ αυτούς, να λαμβάνει υπόψη το επενδυτικό προφίλ τους (:στις κρινόμενες περιπτώσεις επρόκειτο για ανθρώπους με μηδαμινές έως ελάχιστες γνώσεις, που επιθυμούσαν εξασφάλιση των κεφαλαίων τους και συντηρητικές επενδύσεις), πριν προτείνει κάποιο σχετικό προϊόν και να επεξηγεί αναλυτικά τους παράγοντες κινδύνου.

Αντιθέτως, οι υπάλληλοι της Τράπεζας παρουσίαζαν μια ρόδινη εικόνα, δίνοντας στους πελάτες να υπογράψουν έγγραφα που δεν κατανοούσαν, παραλείποντας να επιδείξουν έγγραφα ή να δώσουν αντίγραφα, ενώ δεν λάμβαναν υπόψιν ή άφηναν ασυμπλήρωτα τα ερωτηματολόγια που αφορούσαν το προφίλ και την εμπειρία του υποψήφιου επενδυτή. Ίσως η ιστορία να σας θυμίζει κομμάτι από την ταινία Τhe Big Short (Το Μεγάλο Σορτάρισμα) που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιανουάριο που μας πέρασε και παρουσίασε όσο πιο ρεαλιστικά και ωμά τις συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική φούσκα των ΗΠΑ.

Αλλά, ας αφήσουμε την ταινία και ας επιστρέψουμε στην Ελληνική πραγματικότητα. Ξέρω ότι ίσως αρκετοί από σας να αναρωτηθούν κατά πόσο οι συγκεκριμένοι καταθέτες είχαν άγνοια. Μα είναι δυνατόν, απαντώ από την πλευρά μου, οι καταθέτες να έχουν οικονομικές γνώσεις; Γι΄αυτό εξάλλου δεν έχουμε την Τράπεζα, για να μας ενημερώνει και να εγγυάτε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Ας μη λησμονούμε πως η σχέση του Έλληνα με τον Τραπεζικό είναι όπως η σχέση με τον Γιατρό του. Ο γιατρός αποφασίζει την ιατρική αντιμετώπιση και ο πελάτης τον ακολουθεί πιστά.Έτσι γίνεται και με την Τράπεζα, χώρια ότι ο πολυσέλιδος οδηγός του συγκεκριμένου τραπεζικού προϊόντος που δεν δόθηκε ποτέ στους καταθέτες και εξηγούσε επακριβώς τις συνέπειες, για να γίνει κατανοητός απαιτούσε τουλάχιστον σοβαρές οικονομικές γνώσεις.

Οι εξαπατηθέντες λοιπόν ήρθε η ώρα να αντιδράσουν καθώς ήδη στις πρώτες δίκες, το Δικαστήριο έκρινε πως η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να επιστρέψει στους ανθρώπους αυτούς το 100% του κεφαλαίου τους. Για όσους θέλουν να ενημερωθούν νομικά πως θα αντιδράσουν τα δικηγορικά γραφεία Κωνσταντίνου Κόκκινου & Συνεργατών (“European Legal Consultancy”), και Εμμ. Γκύζη & Συνεργατών (“Emm. A. Gyzis & Associates Law Offices”) που έχουν πρωτοστατήσει στο νομικό αγώνα κατά της Τράπεζας Κύπρου και έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες, μέσω δικαστικών αποφάσεων, που δικαιώνουν πανηγυρικά τους κατόχους ΜΑΕΚ, συνδιοργανώνουν εκδήλωση, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρα 6:00 μ.μ., στο Roof Garden της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο.

http://www.geopolitics.com.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments