Γιατί η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους

Τα νατοϊκά πλοία δεν ελλιμενίζονται σε λιμάνια των Δωδεκανήσων και συνολικά το επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει καν εκπονηθεί στο σύνολό του για το προσφυγικό. Κι όλα αυτά, εξαιτίας των πολλαπλών τουρκικών βέτο.

Ανησυχητική όξυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ για να ελέγξει ο ίδιος τις εξελίξεις, καθώς φοβάται το ενδεχόμενο να χαθεί ο έλεγχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι σημαντική παράμετρος των τελευταίων γεγονότων είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η προσπάθεια της Αγκυρας να επιβάλει την αναθεωρητική της πολιτική. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αποδέχθηκαν εντελώς λανθασμένα την παρουσία της Συμμαχίας στο Αιγαίο και ότι έτσι επιβεβαιώνονται όσοι είχαν προβλέψει ότι η Αγκυρα θα προσπαθούσε να επιβάλει την πολιτική της.
Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση έπρεπε εκ των προτέρων να αποσαφηνίσει τη θέση της και να θέσει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Δηλαδή πρώτα έπρεπε να εκπονηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ και, αν γινόταν δεκτό, να εφαρμοζόταν, και όχι το αντίθετο.
Οι Οινούσσες
Πλήθος εκτιμήσεων και αναλύσεων γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, κυρίως με τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ιδιαιτέρως στις Οινούσσες.
Σύμφωνα με συνδυασμένες πληροφορίες από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, η Αγκυρα επιχειρεί κατά κύριο λόγο να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο παρουσία του ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι μπορεί να το πετύχει, καθώς η αποστολή της Συμμαχίας έχει ουσιαστικά παραλύσει.
Το ΝΑΤΟ δεν επιμένει ούτε αντιδρά στα διαβήματα για την υποβολή σχεδίων πτήσεων ως προς τα τουρκικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Επίσης τα νατοϊκά πλοία δεν ελλιμενίζονται σε λιμάνια των Δωδεκανήσων και συνολικά το επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει καν εκπονηθεί στο σύνολό του για το προσφυγικό. Κι όλα αυτά, εξαιτίας των πολλαπλών τουρκικών βέτο που περιλαμβάνονταν στο έγγραφο που είχε καταθέσει η στρατιωτική επιτροπή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είχε αποκαλύψει η «Κ».
Γκρίζες ζώνες
Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, η Αγκυρα αντιδρά με στρατιωτική κλιμάκωση για τις πτήσεις παρατήρησης που κάνουν ελικόπτερα και αεροσκάφη του Frontex πάνω από μικρά ελληνικά νησιά, π.χ. τις Οινούσσες, τους Φούρνους, την Ψέριμο ή το Φαρμακονήσι, που οι Τούρκοι θεωρούν γκρίζες ζώνες. Επίσης, η Αγκυρα θεωρεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος είναι αυτός που πυροδοτεί την ένταση με επιθετικές κατά της Τουρκίας δηλώσεις, κατηγορία που η ελληνική πλευρά απορρίπτει.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί για την άσκηση που εξήγγειλε, όπως και για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Καμμένος επικεφαλής ανώτατων αξιωματικών, στις Οινούσσες την περασμένη Πέμπτη, ούτε για την άσκηση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ που προκάλεσε τα διαβήματα των Σκοπίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και για την αδυναμία του ΝΑΤΟ όχι να υπερασπιστεί την Αθήνα έναντι της Αγκυρας, αλλά να διαχωρίσει τις νόμιμες ενέργειες από τις παράνομες. Εξίσου ανήσυχος είναι ο πρωθυπουργός και για τη ραγδαία όξυνση των σχέσεων και με την ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες και τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και να ελέγξει περισσότερο την πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός φαίνεται να επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη Συμμαχία και, στο πλαίσιο αυτό, πολλά θα κριθούν κατά την επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα και στην Αγκυρα στις 20-21 Απριλίου.
Αναλυτές που μελετούν την τουρκική συμπεριφορά, υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Αγκυρα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου αποσταθεροποίησης εξαιτίας του κουρδικού, ωστόσο αντί να κλείνει μέτωπα, ανοίγει περισσότερα με ευθύνη του Ερντογάν.
Επισημαίνουν, ειδικότερα, ότι μετά την κρίση που προκάλεσε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία, οξύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και παράλληλα ανοίγει αντιρωσικό μέτωπο στο Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντάς το ανοιχτά στη διένεξη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που αυξάνει τα αντιτουρκικά αισθήματα στη Μόσχα. Ολα αυτά, κατά τις ίδιες πηγές, για να αποσπάσει τη στήριξη του δυτικού κόσμου σε μια στιγμή όμως που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και η Ε.Ε. σε παρατεταμένη θεσμική, οικονομική και προσφυγική κρίση…
thumbnail
About The Author

0 comments