Η Κρητικιά μοναχή που σπάει την ανδροκρατία αιώνων!- Θα είναι μια από τις 2 συμβούλους του Πατριάρχη στη Μεγάλη Σύνοδο (φωτο και βίντεο)

Θεοξένη 1

Δυο γυναίκες είναι οι πρώτες που "σπάνε" την ανδροκρατία στην ηγεσία της ορθόδοξης Εκκλησίας, με
αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κρήτη. Έχουν οριστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως σύμβουλοί του (συνολικά θα είναι 6) στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών.
Η μία είναι η ηγουμένη της Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής των Χανίων, μοναχή Θεοξένη, και η άλλη η επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ταφτ της Βοστώνης, Ελισάβετ Προδρόμου.
Θεοξένη 3
Η 65χρονη ηγουμένη είναι επικεφαλής σε ένα από τα σημαντικότερα και δυναμικότερα μοναστήρια της χώρας. Σπούδασε Θεολογία και Κοινωνική Εργασία στην Αθήνα και από το 1975 είναι μοναχή. Η Μονή της Χρυσοπηγής, στην οποία ηγείται, είναι γνωστή για τις οικολογικές πρωτοβουλίες της και την κοινωνική της δράση στην Κρήτη. Επίσης συγκαταλέγεται στα μοναστήρια που συμβάλλουν στη λειτουργία της Μονής Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή, όπου είναι οι τάφοι των Πατριαρχών, με την τακτική αποστολή μελών της μοναστικής κοινότητάς της.
Η καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου δεν είναι θεολόγος αλλά έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και ασχολείται στις ΗΠΑ με θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, τρομοκρατίας, επίλυσης συγκρούσεων και εκδημοκρατισμού των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Δείτε βίντεο από παλιότερη ομιλία της Θεοξένης, στον Καναδά




πηγή
thumbnail
About The Author

0 comments