Ο τάφος του Αριστοτέλη: Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στα αρχαία Στάγειρα

tafos-aristoteli-spoudeotera-archeologika-evrimata-archea-stagira

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στα αρχαία Στάγειρα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο ευρύ κοινό, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως όλα δείχνουν, έπειτα και από πολυετείς έρευνες, η ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη αποτελεί γεγονός και οι αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που συνδέεται άρρηκτα με τον φιλόδοφο είναι ελάχιστες.
Πρόκειται για αψιδωτό οικοδόμημα και βωμό σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996. Οι εκτιμήσεις των ειδικών οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δεν μπορεί παρά να τον και το ηρώο του Αριστοτέλη.
Πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για ένα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα. Εκεί τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.
«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια» στο ΑΠΘ (αίθουσα 15 της παλιάς Φιλοσοφικής).




Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», ανέφερε ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.
Σήμερα αναμένεται με προσμονή η πρώτη επιστημονική ανακοίνωση για τον «τάφο του Αριστοτέλη» στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».
To Διεθνές Συνέδριο διεξάγεται σήμερα στις 13:00 στο Α.Π.Θ (αίθουσα 15 της παλιάς Φιλοσοφικής).
1

2

3

4


πηγή

thumbnail
About The Author

0 comments