Ιστορική συμφωνία για την Κρήτη Ν. Λυγερός

Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό καλώδιο θα περάσει επίσημα πλέον από την Κρήτη είναι ιστορικό. Και αυτό οφείλεται στην εθνική ευαισθησία που υπάρχει και στο νησί και στην Κύπρο. Όλοι οι παίκτες αυτού του ενεργειακού παιγνίου που αλλάζει τα δεδομένα της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Κύπρου, ανήκουν στον χώρο του Ελληνισμού. Υλοποίησαν, μέσω των ΑΟΖ μας και της καινοτομίας μας, ένα κατόρθωμα που έχει μια διεθνή εμβέλεια και μια παγκόσμια πρωτιά. Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα είναι η διασύνδεση που θα έχει το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο. Και είναι αυτό που θα περάσει από την Κρήτη για να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δεδομένα.
Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι μια πράξη απελευθέρωσης και ταυτόχρονα μια κίνηση προς το μέλλον που δεν έχει το ανάλογό του. Επίσης, με την επιλογή της περιοχής της Κορακιάς του Ηρακλείου, ο συμβολισμός της τοποθεσίας El Greco είναι ξεκάθαρος.
Έτσι η Κρήτη μ’ αυτήν την συμφωνία γράφει ιστορία, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της στρατηγικής. Διότι το ηλεκτρικό καλώδιο δεν είναι απλώς μια μικρή ή μεγάλη διασύνδεση, είναι ένα γεωστρατηγικό βήμα που προέρχεται κυριολεκτικά από την τοποστρατηγική και είναι ικανό με τουλάχιστον τον μισό αιώνα λειτουργίας του να ανήκει στη συνέχεια και στη χρονοστρατηγική. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε αυτά τα δεδομένα από πρώτο χέρι, αφού βλέπουμε έμπρακτα τη δράση μας μέσω της στρατηγικής πάνω στην ιστορία του Έθνους μας δίχως τοπικούς περιορισμούς επειδή είναι υπόθεση Ελληνισμού.
EuroAsia Interconnector και Κρήτη

Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα αλλάξει οριστικά την ενεργειακή πορεία της Κρήτης, αφού θα της επιτρέψει να βγει από την απομόνωση και μάλιστα να λειτουργεί στη συνέχεια ως ενεργειακός κόμβος που θα βοηθήσει έμπρακτα και την ανάπτυξη των θεμάτων των υδρογονανθράκων και στα 9 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης. Διότι οι ικανότητες του EuroAsia Interconnector απελευθερώνουν το όλο πλαίσιο της εξάρτησης. Η Κρήτη ξοδεύει πολύ ενέργεια σε υδρογονάνθρακες, και ειδικά πετρέλαιο, που αναγκάζεται να αγοράσει για να λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία θα λήξει με την τοποθέτηση του ηλεκτρικού καλωδίου. Ταυτόχρονα θα ελαφρύνει και το βάρος το οικονομικό της όλης Ελλάδας, αφού αυτή αναγκάζεται μέσω των καταναλωτών να συνεισφέρει στα έξοδα της Κρήτης. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector προσφέρει μια καινοτόμα επίλυση των προβλημάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Διότι έχουμε μια έξυπνη λύση που προσφέρει δυνατότητες για
 την πράσινη ενέργεια, έτσι ώστε να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, αλλά βέβαια και του Τουρισμού που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την συνέχεια της ανάπτυξης του νησιού σ’ ένα πλαίσιο που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τον άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, ιστορική υπόθεση η διασύνδεση της Κρήτης μέσω της Κορακιάς, όπου θα υπάρξει η τοποθεσία El Greco για το μέλλον της πατρίδας μας.

0 σχόλια