Το ΝΑΤΟ προβοκάρει τη Ρωσία

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί του ΝΑΤΟ στη Μολδαβία, στη Σκανδιναβία και στη Βαλτική, οι ασκήσεις σκοποβολής στα σύνορα της Πολωνίας με το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη χώρα, ευρισκόμενο μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας), η τοποθέτηση όλο και περισσότερων στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη,
οι πιέσεις που ασκούνται στη Γερμανία από τις Η.Π.Α. σε σχέση με τη Ρωσία, οι προσπάθειες να κλείσει η πρόσβαση της τελευταίας στη Μεσόγειο, με την τοποθέτηση των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κοκ, τεκμηριώνουν πως οι Η.Π.Α. έχουν θέσει και στο στρατιωτικό στόχαστρο τους τη Ρωσία – καθώς επίσης ότι, η Ελλάδα τοποθετείται στο επίκεντρο ενός νέου κυκλώνα, γεωπολιτικής φύσεως.
23
Το πλέον ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι μία προσημείωση ειδικών, την οποία δημοσίευσε το αμερικανικό Vox στα τέλη Ιουνίου του 2015 – με ένα πιθανό σενάριο μίας πολεμικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Αφετηρία της ήταν οι διαδηλώσεις σε μία συνοριακή πόλη της Εσθονίας, η οποία κατοικείται από ένα μεγάλο αριθμό Ρώσων – ενώ το διαδικτυακό περιοδικό υπενθύμιζε ότι, το επίκεντρο σχεδόν όλων των παγκοσμίων κρίσεων ήταν μία μικρή χώρα, καθώς επίσης πως η Βαλτική θεωρείται ως η Αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ.  
Η Εσθονία επιλέχθηκε ως αφετηρία, επειδή το 25% των κατοίκων της είναι ρωσικής εθνικότητας – καθώς επίσης λόγω του ότι, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Τυχόν επίθεση επομένως της Ρωσίας θα ανάγκαζε, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, τόσο τις Η.Π.Α., όσο και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να κηρύξουν τον πόλεμο στη Ρωσία.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως στην περιοχή της Βαλτικής παρατηρούνται στρατιωτικές δραστηριότητες, όσο ποτέ μέχρι σήμερα – οπότε είναι εύλογοι οι συνειρμοί, σύμφωνα με τους οποίους προετοιμάζεται εκεί ο πόλεμος, με τις ίδιες μεθόδους που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Η δεύτερη μικρή χώρα πάντως που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή είναι η Ελλάδα, εάν προκληθεί η σύγκρουση της με την Τουρκία – εφόσον φυσικά η Ρωσία εμπλεκόταν παίρνοντας το μέρος της χώρας μας, για να μην απομονωθεί από τη Μεσόγειο. Ο κίνδυνος βέβαια είναι πολύ μικρότερος, συγκριτικά με τη Βαλτική, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέος – ειδικά εάν η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου πραγματοποιηθεί, έτσι όπως έχει ήδη αναγγελθεί (Α.Ζ)
thumbnail
About The Author

0 comments