Ο Κούρδος βουλευτής και η παραπληροφόρηση του Διαδικτύου

Ferhat Encu

Κυκλοφορεί από προχθές ένα βίντεο από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας με τίτλο: Κούρδος Βουλευτής: Τουρκία είναι η Κλεμμένη γη Ελλήνων-Αρμενίων-Κούρδων (video)ή άλλους παρόμοιους, μαζί με τα συνήθη: «ΔΕΙΤΕ ΤΟ», «ΣΟΚ» κλπ.

Το σχετικό δημοσίευμα μας παραπέμπει στον σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=dTUbYJ5Ek90Πρόκειται για ακόμη μία από τις πολλές «μπαρούφες» του διαδικτύου που… μπέρδεψε πολλούς. Κάνει «μπαμ» από την αρχή ότι πρόκειται για ψευδή μετάφραση. Πόσοι από μας γνωρίζουν τουρκικά και κατάλαβαν τι είπε ο εν λόγω βουλευτής; Προφανώς όσοι ο αποδέχθηκαν ως αληθινό και το ανακοινοποίησαν, αρκέστηκαν στους αγγλικούς υπότιτλους που έβαλε κάποιος… (;) 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κούρδος βουλευτής Ferhat Encü του Κουρδικού HDP, είναι παλληκάρι και μαχητικότατος. Όμως λέει άλλα απ΄αυτά που έβαλαν οι κλικομανείς ως υπότιτλους (αγγλικά και ελληνικά). Το αυθεντικό βίντεο από ειδησεογραφικά sites (χωρίς υπότιτλους) είναι αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=Kex_ZZhz4FA

Ζήτησα από τον συνάδελφο Χρήστο Μηνάγια τουρκομαθή – έγκυρο γνώστη των τουρκικών θεμάτων και μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, να μου πει τι ακριβώς λέει ο Κούρδος βουλευτής. Με διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «μπαρούφα» σε ότι αφορά την μετάφραση. Πράγματι αναφέρεται στις σφαγές σε βάρος του κουρδικού λαού αλλά πουθενά δεν λέει για Μογγολία, για την γη που ανήκει στους Έλληνες, Αρμένιους και Κούρδους, όπως  αναφέρουν οι κλικομανείς «μεταφραστές».
Ήδη κάποιες ιστοσελίδες κατάλαβαν το λάθος τους ή ενημερώθηκαν από τουρκομαθείς αναγνώστες τους ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης κι άρχισαν να «κατεβάζουν» την σχετική ανάρτηση. Όμως το κακό έγινε για όσους άκριτα και χωρίς σκέψη τα κοινοποιούν, μερικοί με υπέρμετρο ενθουσιασμό!
Τι πραγματικά συνέβη: 
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο βουλευτής Φερχάτ Ενσού που εκλέγεται στην επαρχία Σιρνάκ, ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας να σεβαστούν όλοι «τους πολίτες και τα παιδιά που έγιναν θύματα των στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας»και συνέχισε:
«Σας υπενθυμίζω τους άμαχους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο Ουλούντερε. Ήταν 34 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Το περιστατικό έγινε πριν τέσσερα χρόνια και σκοτώθηκαν συγγενείς μου».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον διέκοπταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με κραυγές, κατηγορώντας τον ως τρομοκράτη που υποστηρίζει το PKK. Η διαφωνία αυτή επεκτάθηκε σε χειροδικίες μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων. Στα γρονθοκοπήματα έλαβαν μέρος και γυναίκες βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Ρύθμιση των Δυνάμεων Ασφαλείας αναγκάστηκε να διακόψει τη συζήτηση.
Περισσότερα για το θέμα, αλλά και για άλλα ψέματα του διαδικτύου εδώ:http://makpress.blogspot.com/2016/05/video_6.html («Μούφα με video Κούρδου βουλευτή») και εδώ: http://ellinikahoaxes.gr/
Το θέμα δεν είναι απλό και δεν πρέπει να το δούμε έτσι. Γεννώνται όντως κάποια ερωτήματα:
  • Ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι που διοχετεύουν τόσο χοντροειδή ψέματα στο διαδίκτυο και με ποιο σκοπό;
  • Μήπως και με αυτή την «μούφα» πέτυχαν τον σκοπό τους;
  • Όσοι τα κυκλοφορούν και τα προωθούν μήπως ακουσίως γίνονται «βαποράκια» αυτών των κύκλων;
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στις ψυχολογικές επιχειρήσεις για να αντιληφθεί μερικά απλά πράγματα. Τα ζητήματα αυτά τα έθιξα σε προ διετίας άρθρο μου, με τίτλο«Delete» στην ανωνυμία, ή το διαδίκτυο ως φορέας παραπληροφόρησης.Μεταξύ άλλων έγραφα:
«Παρά ταύτα, πολλοί είναι εκείνοι που τα δημοσιεύουν σε ιστοσελίδες, κι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που τα αναμεταδίδουν ευρέως, χωρίς να κάνουν την απλή σκέψη:«Τι προωθώ; Ποιος είναι ο συντάκτης, Πώς γνωρίζω αν είναι αληθή; Μήπως άθελά μου καθίσταμαι «βαποράκι» κάποιων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς; Μήπως τελικά κάνω κακό στην Πατρίδα μου; Πολλοί μάλιστα, χωρίς να ελέγξουν στοιχειωδώς την ακρίβεια της πληροφορίας που λαμβάνουν, την αναμεταδίδουν βγάζοντας μάλιστα συχνά και συμπεράσματα περί «εθνικής προδοσίας» και αποδίδοντας ευθύνες. Βεβαίως στη συνέχεια διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, όμως το κακό έχει γίνει. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει το ότι κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν, όταν αργότερα αποκαλυφθεί ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.»
Ας έχουμε πάντα υπόψη ότι φίλοι και εχθροί μπορεί να χρησιμοποιούν τις ψυχολογικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένους σκοπούς. Τουλάχιστον κάποιοι από μας είναι αδικαιολόγητοι να γίνονται θύματα, καθόσον οφείλουν να γνωρίζουν και την τεχνική και τους στόχους των Ψ.Ε.
(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org 
thumbnail
About The Author

0 comments